Най-големият проблем е доставката на желязо. На пазара 20% от

...
Най-големият проблем е доставката на желязо. На пазара 20% от
Коментари Харесай

Строителен предриемач: Материали има, но са много скъпи

" Най-големият проблем е доставката на желязо. На пазара 20% от него идваше от Украйна и 12% от Русия, а сега тези доставки не съществуват. Глобалната логистика и търговия компенсират тази липса с доставки от Гърция и Турция. Материали има, крановете работят, казусът е с покачването на цените ". Това съобщи пред Българска национална телевизия Георги Шопов, ръководител на Асоциацията на строителните бизнесмени.

Той добави, че на пазара има желязо, само че цената му е висока. По-миналата година е коствало 1,05 лева, а сега е 2,65 лева Цената се е покачила с 250%. Притеснителното е, че не се знае до каква степен ще стигне покачването, а това пречи да се оцени себестойността на крайния строителен артикул.

Поскъпването на новото строителство е по две аргументи. Едната е обективната, а точно международната инфлация, а другата причина е спекулативната. По думите на Шопов жилището е единствената стока в България, при която 30 години търсенето е по-голямо от предлагането. Поради това цената му непрестанно се повишава.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР