Най-големият извънстоличен музей за изобразително изкуство – Постоянната експозиция на

...
Най-големият извънстоличен музей за изобразително изкуство – Постоянната експозиция на
Коментари Харесай

Отваря врати обновената Градската художествена галерия в Стария Пловдив

Най-големият извънстоличен музей за изобразително изкуство – Постоянната експозиция на Градска художествена изложба – Пловдив отваря порти. 
Ремонтът на импозантната постройка на тогавашната Областна девическа гимназия в Стария град, проектирана от фамозния чешки проектант Йосиф Шнитер през 1881 г, започва преди четири години.

За реновирането на постройката по план на архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов, от общинския бюджет бяха заделени  към 1 382 000 лева и още 500 000 – за цялостното преустрояване на дворното пространство. 

Извършени са обилни реставрационни действия, като в оптималната степен е съхранен достоверния тип на постройката. Подменена е дограмата на прозорците, инсталирана е нова подова настилка, направена е цялостна реорганизация на покрива, инсталирано е стълбище, уместно и за хора с двигателни усложнения. 

Изложбеното пространство е разширено, като обновената художествена експозиция включва 300 творби – най-хубавото от българското изобразително изкуство, владеене на галерията от епохата на Възраждането до наши дни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР