Най-големият износител на суров петрол – саудитската държавна компания Saudi

...
Най-големият износител на суров петрол – саудитската държавна компания Saudi
Коментари Харесай

Саудитска Арабия вдига цената на петрола за Европа и Азия

Най-големият експортьор на недопечен нефт – саудитската държавна компания Saudi Aramco – още веднъж увеличи формалната продажна цена за изнасяната за Азия и Европа суровина. Основният вид Arab Light на компанията нараства до 2.50 $ за барел над районния бенчмарк, с 50 цента повече от март.

Най-много ще нарастне " тежкият " вид Arab Heavy – с 1.3 $ за барел за европейски клиенти и с 2.5 $ за азиатски. Цените на петрола с доставка в Съединени американски щати идващия месец няма да се трансформират.

Увеличението е в сходство с по-ранно изследване на Reuters, защото признаците за икономическо възобновяване в Китай покачиха упованията за търсенето на гориво от най-големия вносител на нефт в света.

Това е вторият следващ месец с по-високи цени на саудитския недопечен нефт. Увеличението от предишния месец пристигна като изненада, защото това беше първият път от шест месеца, когато Aramco увеличи цените на своя недопечен нефт. Поскъпването през март идва и на фона на падащите цени на суровия нефт на интернационалните пазари, което направи хода неочакван, както и обстоятелството, че преди месец Aramco понижи цените.

И въпреки всичко в този момент, макар продължаващата угриженост за положението на международната стопанска система, Китай стартира да се връща към естественото действие, предвиждайки стопански напредък от 5% тази година, което стимулира връщането на оптимизма измежду петролните бикове.

Междувременно цените на петрола започнаха седмицата със спад. Една от аргументите за това беше фактът, че анализаторите чакаха Китай да си сложи по-висока цел за напредък за годината. Друго беше упованието на изявлението, което ръководителят на Фед Джеръм Пауъл ще изнесе пред Конгреса по-късно тази седмица, в което той ще алармира дали ще има нови покачвания на лихвените проценти тази година.

Суровият нефт продължава да се бори сред оптимизма по отношение на повторното отваряне на Китай и нервността по отношение на ястребовия Фед, който нанася вреди на стопанската система на Съединени американски щати “, сподели енергийният анализатор Вандана Хари пред Reuters.

Aramco продава към 60% от доставките си недопечен нефт в Азия, множеството от които по дълготрайни контракти, цените за които се преразглеждат всеки месец. Китай, Япония, Южна Корея и Индия са най-големите купувачи.

Ценовите решения на компанията постоянно се следват от други производители от Персийския залив като Ирак и Кувейт.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР