Най-големият фестивал на рекламата у нас - FARA UNUSUAL 2021,

...
Най-големият фестивал на рекламата у нас - FARA UNUSUAL 2021,
Коментари Харесай

Марин Костов - Мъро: На ФАРА ще оценяваме реклама от два свята - преди пандемията и след нея

Най-големият фестивал на рекламата у нас - FARA UNUSUAL 2021, следва. Той ще се организира от 8 до 11 септември, а измежду лекторите тази година ще бъде на Гугъл и доста други мега компании Йонатан Доминиц. Пълните условия за акредитацията на събитието може да видите. А по-малко от две седмици преди началото му ще приказваме с един от най-опитните членове на журито Марин Костов - Мъро, Executive Creative Director в All Channels Group.

Мъро влиза в рекламата преди 18 години, харесва му доста и взема решение да остане. Резултат от това към този момент пълнолетно решение е работата за някои от най-любимите марки на пазара, донесла над 150 български и задгранични награди. Костов е жури на редица фестивали - ФАРА, IAB Mixx Awards, Golden Drum, KIAF Advertising Festival, White Square и др; наставник на отбора-победител на Рекламна Академия 2018, гост-лектор в класа по обществени връзки на проф. Александър Дурчев в AUBG. Ето какво съобщи той пред Actualno.com.

 

Г-н Костов, какви са вашите лични критерии, по отношение на които ще журирате участниците във ФАРА 2021?  

Тази година за мен е от значимост до каква степен креативното решение е стабилно в резултата си по отношение на марката и по отношение на обществото. В последните години журито на ФАРА търсеше и оценяваше високо хрумвания с забележим резултат върху бизнеса и се надявам тази положителна наклонност да се резервира. Креативността в едно решение е водеща в оценките на всеки креативен фестивал, какъвто е и ФАРА, по тази причина допълням, че ще диря креативност, която стои в основите на значими резултати, и която повдига и дискутира с аудиториите си по-големи и значими за обществото тематики.

Конкурсът тази година включва интервала на пандемията; до каква степен тя промени света на рекламата и по какъв начин?  

Пандемията промени света на рекламата по доста способи. Това, което виждамe в акциите е, че браншът узря за мисълта, че нещата няма да се върнат такива, каквито са били. Както светът по принцип, по този начин и светът на рекламата се научи да живее в тези нови условия и да открива в тях нови мотиви за изобретателна връзка.

За пръв път на ФАРА ще оценяваме хрумвания от два свята – отпреди и след Covid-19. За да дадем късмет и на едните, и на другите, въведохме категории, които разрешават на другите хрумвания да заблестят най-силно. Трудните времена работят като катализатор за творчеството и занапред ще виждаме изключителни хрумвания, родени от рестриктивните мерки, в които живеем.

Имате значителен опит като жури в доста други фестивали; до каква степен този опит промени визиите ви за качествена и истинска реклама и по какъв начин тези показа еволюираха с времето?  

Международните фестивали дават опция да видиш елементи от една по-голяма картина, включваща работата на най-хубавите организации на другите пазари, тематиките, които вълнуват другите общества и методите, по които другите експерти построяват устойчива бранд връзка. Хубаво е, че цялата тази информация не остава непокътната единствено за журито – тя може да бъде достъпена от всеки, който отдели време, с цел да се запознае с наградените поръчки. Това време е скъпа инвестиция.

Въпросът за еволюцията на визиите обаче е страховит. Преди опциите да журирам разнообразни интернационалните фестивали, за което съм благодарен на УС на БАКА, смелостта и оригиналността на една концепция бяха водещите ми два критерия за оценка. Виждайки по какъв начин работата на организациите в другите страни трансформира публични настройки и позволява наболели обществени въпроси, прибавих към критериите си и голямото предпочитание да виждам повече хрумвания, които способстват за по-добър свят, в който живеем. Въвеждането и следването на устойчиви политики е и измежду огромните ни фокуси в All Channels Group, по тази причина влагаме в образования и узаконяване на основни специалисти в групата в тази посока, включително и в образования в Berlin School of Creative Leadership. 
 Консултант на Гугъл, режисьор и музикален продуцент са новите попълнения измежду лекторите на ФАРА 2021 Консултант на Гугъл, режисьор и музикален продуцент са новите попълнения измежду лекторите на ФАРА 2021
Основателят на Mindscapes с над 20 години опит в рекламната промишленост с клиенти като Гугъл, Nestle, Coca-Cola – Йонатан Доминиц,...

Можем ли да откроим избрани трендове в рекламата в последните години и също - заглъхване на други?

Нормално е дадени канали да влизат в стадий на зрялост или спад, други да са в напредък. От години категорията „ аудио “ беше в застой и се изчерпваше с няколко малко по-интересни радиоклипа, само че тази година да вземем за пример виждаме, че с повишаването на броя на подкастите, както и с появяването на платформи като Clubhouse, аудиото намира нов метод да вълнува и притегля публика. Това ме кара да си мисля, че в случай че не тази, то в идната година на ФАРА ще има забавни поръчки в тази категория.

През миналата година, предстоящо, положителният тренд в рекламата се видя в това по какъв начин някои марки съумяха да се трансфорат в съответни спътници и даже помощници във времената, в които живеем. Видяхме и няколко смислени акции в поддръжка на дребния бизнес.

По-малко положителният тренд, който обаче пък е пък е добър образец за бързо заглъхване на тренд, бяха минорните телевизионни клипове, в които марки се пробваха да имитират човечност и съпричастност по отношение на пандемията, без обаче да подхващат каквито и да е други дейности. Такива образци имаше по целия свят и бяха иронизирани от потребителите като „ вълната от клипове, започващи с „ Живеем в невиждани времена “. 

Бихте ли показали няколко образци в интернационален мащаб, които сега са " златен стандарт " в рекламния бизнес?  
 Българинът с „ Оскар “ в рекламата е измежду лекторите на ФАРА 2021 Българинът с „ Оскар “ в рекламата е измежду лекторите на ФАРА 2021
Организаторът на ФАРА – Българска асоциация на информационните организации, разгласи имената на първите лектори в програмата на събитие...

Работата на Burger King в последните години е летва, която промишлеността занапред ще надскача – както като продуктова връзка, по този начин и като цифрова промяна и автентично консолидиране в територията на гейминга. The Moldy Whopper и The Stevenage Challenge са два образеца, които би трябвало да влезнат в учебниците. Както евентуално доста хора, с голям интерес чакам да видя и по какъв начин идната работа на Фернандо Мачадо (основният провинен за най-хубавите акции на RBI) в Activision Blizzard ще отвори нови благоприятни условия и пред консолидираното на бранд връзката в гейминга.

Също работата на Publicis Milano заслужава да бъде следена – както за Diesel, по този начин и, изключително от Covid-19 насам, за Heineken: от следенето и адаптирането по отношение на всеки нов табиет, който локдаунът сътвори, до подпомагането на дребния бизнес, тук можем да приказваме за „ стандарт “ в връзката.

И противоположното: какъв е, в случай че има, приносът на българските рекламисти по отношение на този по-широк подтекст? Какво се прави тук, като добър образец, което липсва другаде?  

Най-хубавото на нашият отрасъл е, че най-хубавото му престои. Първата премия от Cannes Lions, извоювана тази година от екипа на McCann Sofia, е удостоверение за това. Тя ще бъде и ентусиазъм, и мотивация за това в околните години още доста организации да положат спомагателни старания да промотират българската креативност на интернационалните фестивали.

От това, което виждам там, по отношение на това, което демонстрираме на ФАРА, ще потвърдя, че България има какво да покаже. Важно е да си имаме вяра доста повече, да се научим да презентираме по-добре работата си и да не стопираме да търсим с концепциите си това, което ни прави разнообразни и неповторими.
Марин Костов - Мъро  Executive Creative Director, All Channels Group Мъро влиза в рекламата преди 18 години, харесва му доста и взема решение да остане. Резултат от това към този момент пълнолетно решение е работата за някои от най-любимите марки на пазара, донесла над 150 български и задгранични награди.  Жури на редица фестивали - ФАРА, IAB Mixx Awards, Golden Drum, KIAF Advertising Festival, White Square и др; наставник на отбора-победител на Рекламна Академия 2018, гост-лектор в класа по обществени връзки на проф. Александър Дурчев в AUBG. 
Още от ШОУБИЗНЕС:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР