Най-големият български рали шампион - Димитър Илиев, който само преди

...
Най-големият български рали шампион - Димитър Илиев, който само преди
Коментари Харесай

Някои от жертвите можеше да бъдат спасени. Или защо Димитър Илиев напусна Агенцията за безопасност по пътищата

Най-големият български рали първенец - Димитър Илиев, който единствено преди дни напусна поста си в Агенцията за сигурност по пътищата, изясни през днешния ден пред Нова аргументите за своето овакантяване. Разказът му шокира с разкритията си за отхвърли на Агенция " Пътна инфраструктура " да прави своята работа даже за обикновени действия по подръжката на пътищата.

Илиев разказа картина, в която е бил заставен да се моли на АПИ да реши някои от най-наболелите проблеми по пътищата, в това число за неща като измиване на светоотразителните знаци по мантинелите, унищожаване на несъразмерна растителност, боядисване на пътна маркировка. Всичко това принудило рали първенеца да подаде своята оставка, с цел да не се принуждава да става част от тази система.

" Убеден съм, че някои от жертвите можеше да бъдат избавени с малко старания. Как съумяват в другите страни да вземат решение проблемите на момента, а ние ги точим с години? За обикновени неща - да сложим някъде маркировка, да отрежем храстите някъде, да надигнем знак, да сложим мантинела - отнемаше месеци. Някои от нещата даже не се свършиха. Вие даже не можете да си визиите съпротивата. Това са хора, които повече от 10 години работят в такива позиции, основали са си някаква златна среда, не желаят да им се разрушава статуквото, в което работят ", изясни през днешния ден Илиев.

По думите му казусът е точно в АПИ, която е притежател на по-голямата част от републиканската пътна мрежа.

" На всяка наша среща - над 40 общо - те ми споделяха по какъв начин не може да се направи нищо и че нямали запас. От ден първи ги апелирам да измием мантинелите поради светлоотразителите, по които водачите се ориентират къде да карат в тъмната част на денонощието. До ден сегашен не са измити. "

Твърденията на АПИ, което е под контрола на Министерство на регионалното развитие на министъра в оставка Гроздан Караджов, за липса на средства са меко казано странни. Още преди актуализацията на тазгодишния бюджет, депутатите в Народно събрание дадоха на Министерство на регионалното развитие цели 2,6 милиарда лева, от които 2,5 милиарда лева точно за АПИ. Това е безспорен връх в новата ни история и сумата е с цели три пъти по-висока от тази през 2021 година. Факт е, че Гроздан Караджов от самото начало разказваше, че Агенцията се нуждае от доста повече пари и тази тематика стана една от главните за раздора в връзките сред " ИТН ", от чиято квота министър е Караджов, и " Продължаваме промяната ". Трябва да се има поради и че Димитър Илиев е член на Политическа партия.

Въпреки това е невероятно да се изясни, че с 2,5 милиарда лева АПИ няма опция да мие мантинели, да поставя маркировка или да подстригва растителност.

Днес Илиев акцентира, че " съпротивата " на АПИ станала още по-сериозна откакто Станислав Трифонов отдръпна своите министри от съдружния кабинет..

" Усещайки, че се разклаща стабилността на държавното управление, към този момент напълно нямаше смисъл да заставам в организацията. Това е опозиция на всички равнища и е всеобщ проблем ", акцентира още Илиев.

Според него работата върви добре в съгласуваност с Министерство на вътрешните работи, само че съобщи и че цялостният проблем е, че институциите и нас отхвърлят да поемат отговорност за сигурността на пътя като своя грижа. Каза и че всички пътни карти и тактики, които е създал с сътрудниците си остават просто документи на бюрата на служителите.

" Колко години се строи Автомагистрала " Хемус ", до каква степен е издигната и по какъв начин бяха раздадени последните пари за нея? Безхаберие и всеобщо изграждане на пътища с некачествено строителство - те още не са издигнати, а към този момент започваме да ги ремонтираме и отстраняваме проблемите "

Илиев описа, че Кирил Петков опитвал да му помогне и съобщи, че продължава да има вяра в него и " Продължаваме промяната ". Самият министър председател опитал да го спре да напусне няколко пъти, само че рали легендата му дал отговор, че " има най-малко 100 други метода да си изгубвам времето. "

Припомняме, че новият началник на АПИ, назначен от Караджов, е Тодор Василев, който за малко бе и народен представител от " ИТН ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР