Най-големият айсберг в света, който е около три пъти по-голям

...
Най-големият айсберг в света, който е около три пъти по-голям
Коментари Харесай

В движение е най-големият айсберг в света

Най-големият айсберг в света, който е към три пъти по-голям от Ню Йорк, е в придвижване, откакто е бил залепен за океанското дъно в продължение на 37 години, потвърдиха учени за Ес Би Ес.

Последните сателитни фотоси демонстрират, че айсбергът, наименуван А23а, в този момент се движи около северния завършек на Антарктическия полуостров и се насочва към Южния океан, съгласно Британската антарктическа работа.

Айсбергът, чиято повърхност е съвсем 4 000 кв. км, се отделя от бреговата линия на Антарктида през 1986 година, само че по-късно се забива в морето Уедъл, оповестява Би Би Си.

Британската антарктическа работа разгласява фотография на сателитни изображения, показваща придвижването на айсберга във времето.

" Ето пътуването му от море Уедъл, откакто е заземен на морското дъно след потъването му през август 1986 година ", написа изследването.

Преди да се свлече през 1986 година, на колосалния айсберг е била ситуирана руска изследователска станция. Не е ясно за какво след 37 години айсбергът внезапно още веднъж се е раздвижил.

" Попитах няколко сътрудници за това, чудейки се дали е допустимо да има някаква смяна в температурата на водата в шелфа, която да го е провокирала, само че консенсусът е, че просто е пристигнал моментът ", споделя доктор Андрю Флеминг, специалист по отдалечено наблюдаване от Британската антарктическа служба/

А23а евентуално ще бъде изхвърлен в така наречен антарктическо циркумполярно течение, което ще го сложи на път, станал прочут като " алея на айсбергите ". Това е същото течение, което известният откривател Ърнест Шакълтън употребява през 1916 година, с цел да избяга от Антарктида, откакто губи кораба си " Ендюранс ". Легендарният потопен транспортен съд беше открит край крайбрежията на Антарктида едвам предходната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР