Не е престъпление да притежаваш луксозни недвижими имоти, били те

...
Не е престъпление да притежаваш луксозни недвижими имоти, били те
Коментари Харесай

Дубай и милионите на Ружа Игнатова: една любовна история

Не е закононарушение да притежаваш първокласни недвижими парцели, били те и в Дубай. Собственици на такива са легендарният тенисист Роджър Федерер, фронтменът на " Рамщайн ” Тил Линдеман и доста други известни персони. По-интересен е въпросът кои са другите притежатели и как са спечелили парите си. 

Престъпници от целия свят са вложили милиони долари с незнаен генезис в парцели в перлата на Персийския залив, написа ZDF. Един от най-прочутите такива случаи е на криптокралицата Ружа Игнатова, която също е в редиците на тези, предпочели да влагат в неподвижен парцел точно в Дубай, евентуално в опит да избегне правосъдно гонене.

Информацията за недвижимите парцели в емирството е оповестена под името " Отключен Дубай "  от американския мозъчен концерн " Център за модерни отбранителни проучвания ". Изтеклите данни дават визия за структурата на собствеността на парцелите в емирството.

Ружа Игнатова и парцелите ѝ в Дубай

Игнатова е включена в листата на ФБР с десетте най-издирвани лица и от години е в неопределеност. И до през днешния ден се спекулира дали тя въобще е жива. Цяла поредност от най-близките ѝ съучастници се появява в данните на " Отключен Дубай ", отбелязва ZDF. Може да се допусна, че парцелите на кликата OneCoin в Дубай са платени с пари от тяхната скица.

Имотът на Игнатова в Дубай не е кой да е, написа немското издание " Шпигел ” в собствен материал за криптокралицата - ситуиран на последния етаж на един от най-скъпите комплекси в мегаполиса, апартаментът се простира на 500 квадратни метра, а Игнатова го е придобила за 2,4 милиона евро през 2015 година. Впечатляваща сума, само че много пренебрежима на фона на парите, които е изкарвала в тези години.

Новоразкритите документи демонстрират в детайлности по какъв начин криптокралицата и съдружниците ѝ са вложили средствата на минимум 3,5 милиона вложители от 175 разнообразни страни. Те са били употребявани в това число за закупването на парцели на най-добрите местоположения в емирството. През годините, в които схемата OneCoin е изключително дейна, на практика цялото ѝ управление постоянно пътува до Дубай, написа " Шпигел ”. Емирството е примамлива локация, тъй като налозите са ниски, а екстрадицията рядко въобще е допустима.

В началото даже локалните банки в емирството стават подозрителни и стартират следствие по подозрения в пране на пари против криптокралицата и нейните доближени, защото жилището ѝ на стойност 2,4 милиона евро е добито посредством компания, учредена малко преди договорката. През 2015 година 50 милиона евро даже са замразени. Това е първият късмет измамата OneCoin да бъде разкрита, само че Игнатова към този миг към този момент е близка с верните хора в емирството, в това число с шейх от една от най-влиятелните семейства. Така съмненията за пране на пари бързо потъват и OneCoin стартира сериозната си активност от Дубай, изяснява " Шпигел ”.

В Дубай продължат да текат милионите от OneCoin, даже откакто Ружа изчезва

Измамата OneCoin се разраства, а доближени до Ружа Игнатова и съоснователя на компанията ѝ Себастиан Грийнууд купуват още недвижими парцели в емирството - апартамент за милион евро и различен за 500 хиляди евро.

Финландецът Кари У., един от най-активните хора в OneCoin, придобива минимум една вила и седем жилището в емирството. Разкритите данни свързват повече от две дузини дубайски парцели с управническия екип на OneCoin, за които са похарчили десетки милиони.

В края на 2015 година Франк Шнайдер - някогашен кадър на службите в Люксембург, се среща за първи път с Ружа във Виена и стартира да работи за нея, написа самият той в писмо до съдебните власти в родината си. Задълженията му са били различни - той е съветвал Игнатова по въпроси на сигурността, търсел е нови управителни фрагменти за нейните компании, а също по този начин е отговарял за изпирането и укриването на постъпващите средства на клиентите, изяснява " Шпигел ”. Специално за тази цел той основава две сдружения в Обединените арабски емирства. Твърди се, че Шнайдер е останал правилен и на остарялата си специалност, като се подозира, че е шпионирал критиците на OneCoin от името на Ружа и е конфигурирал подслушвателни устройства в жилището на тогавашния ѝ ухажор в САЩ - с цел да разбере дали той в действителност ще напусне жена си поради нея. Преди всичко обаче се твърди, че Шнайдер е предизвестил шефката си за полицейските следствия, които са почнали против нея през 2016 година и 2017 година. Самият Шнайдер твърди, че Игнатова е получавала информация за съответните срещи на Европол от свои източници в България.

Дори откакто Игнатова изчезва, а нейните брат Константин и Себастиан Грийнууд са задържани, Шнайдер продължава да работи, написа немското издание, а в собствен профил в интернет се разказва като " Бизнесмен от Дубай, който пътува неуморно ". Чак година по-късно Франк Шнайдер е задържан, до момента в който е на посещение във Франция.

" Дори имам номера ѝ "

В отговор на запитванията за OneCoin и недвижимите парцели емирствата декларират, че одобряват ролята си за отбрана на международната финансова система " доста съществено " и работят с интернационалните сътрудници за гонене на нарушители и битка с всички форми на противозаконни финансови транзакции, написа " Шпигел ”.

Срещу съдружниците на Игнатова са произнесени доста правосъдни решения. През януари Областният съд в Мюнстер осъди на отнемане от независимост трима обвинени от Германия. Нейният брат Константин, който се призна за отговорен за пране на пари и машинация в Съединени американски щати и даде обширни показания за света на подправените OneCoin и техния личен състав, беше освободен от пандиза в Съединени американски щати през март тази година след съвсем три зад решетките. Той се върна в София, където живее в просторна, триетажна вила. Според имотния указател парцелът му е трансфериран от майка му Веска, която също е работила за OneCoin. Той не желае да дава отговор на въпроси и затръшва вратата пред кореспондент на " Шпигел ", написа още немското издание.

Колоритният финландец Кари У., самият той в миналото огромен притежател на парцели в Дубай, е по-разговорлив, добавя " Шпигел " `. Казва, че в този момент е в Малайзия и " няма към този момент нищо общо с Дубай ". Слуховете и изтеклите документи, съгласно които някогашната му шефка е била убита на лодка през 2018 година по заповед на българска фигура от подземния свят и тялото ѝ е било захвърлено в Йонийско море, той дефинира като " нелепости ". Тя била жива и закриляна от авторитетни хора, той даже имал нейния номер. Може ли да го разкрие пред репортерите? Със сигурност не, тъй като " не е прогнил плъх ", дава отговор Кари У.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР