Най-големите синдикати във Франция продължат протестите и стачките срещу пенсионната

...
Най-големите синдикати във Франция продължат протестите и стачките срещу пенсионната
Коментари Харесай

217 задържани при протести в Париж срещу пенсионната реформа

Най-големите синдикати във Франция продължат митингите и стачките против пенсионната промяна след решението на френския министър председател Елизабет Борн да одобри съответния закон, заобикаляйки гласуването в Народното събрание.

Френската полиция се намеси, с цел да разчисти стачкуващи от централен площад в Париж, където хиляди се бяха събрали пред Народното събрание, с цел да стачкуват против пенсионната промяна на президента Еманюел Макрон.

Полицейските редици с извадени щитове и палки напреднаха към площада, до момента в който други стреляха с водни оръдия, откакто в средата на площада беше разпален огън. Полицията употребява сълзотворен газ.

Протестиращи против пенсионната промяна на площад Конкорд в Париж, издигнаха барикади от огради и дъски, а по-късно започнаха да ги подпалват.

Броят на арестуваните за присъединяване в митинги в центъра на Париж против пенсионната промяна набъбна до 217 души, оповестява BFMTV, базирайки се на данни от префектурата.

Предишният лист включваше 73 арестувани. Те бяха упрекнати в погроми и палежи след разпръскването на импровизиран протест на площада Конкорд.

Пенсионната промяна, която френското държавно управление одобри без гласоподаване в Народното събрание, е минала през всички нужни демократични процедури, сподели френският министър председател госпожа Елизабет Борн по телевизия TF1.

По-рано в четвъртък френските управляващи одобриха закон за повишение на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години без гласоподаване в Народното събрание, прибягвайки до член 49.3 от френската конституция, на фона на всеобщи митинги против промяната в страната. Много депутати споделиха, че дейностите на премиера са " пестник на демокрацията ".

" Много е значимо да се разбере, че член 49.3 разрешава на опозицията да внесе избор на съмнение, който ще бъде подложен на гласоподаване. Тази промяна е минала през нужната демократична процедура. Обсъждаше се с часове в Националното заседание, обсъждаше се с часове в Сената, имаше гласоподаване в Сената, в околните дни ще има гласоподаване и в Националното заседание ", разясни премиерката. Тя означи, че държавното управление до последния миг е възнамерявало да одобри промяната с гласоподаване, само че не можело да " рискува бъдещето на цялата пенсионна система, разчитайки на смяна на мнението на някои депутати ". Според Борн съперниците на промяната считат, че пенсиите могат да се финансират с обществен дълг, само че това съгласно нея е " несериозно ".

Приетата промяна включва повишение на възрастта за пенсиониране в страната и унищожаване на " специфичните " режими за редица тежки специалности. Властите ще стартират да покачват възрастта за пенсиониране с три месеца годишно от 1 септември 2023 година Така до 2030 година пенсионната възраст ще доближи 64 години вместо сегашните 62.

Френското държавно управление съобщи, че неналичието на бюджетни пари за финансиране на заплащанията на пенсионерите е съществена причина за промяната. По публични данни тази година липсват 13,5 милиарда евро. Реформата ще разреши до 2030 година да се натрупат повече от 17 милиарда евро за тези потребности. Както сподели Борн, промяната е наложително разследване от демографската обстановка в страна със доста равнище на застаряване на популацията. Ако жителите не желаят да работят повече, управляващите ще би трябвало или да покачат налозите, или да понижат пенсионните заплащания.

За два месеца във Франция към този момент се организираха осем общонационални демонстрации. Повечето от тях събраха над един милион участници в цялата страна. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР