Най-големите разходи на държавата през 2019 г. са за газова

...
Най-големите разходи на държавата през 2019 г. са за газова
Коментари Харесай

Договори за рекодните над 15 млрд. лв. са сключени през обществени поръчки

Най-големите разноски на страната през 2019 година са за газова инфраструктура.

© Юлия Лазарова Истински връх са сложили държавните структури при възлагането на публични поръчки през 2019 година Данните в отрасловата организация до 30 декември сочат, че подписаните контракти надвишават 15.7 милиарда лева без Данък добавена стойност, до момента в който за същия интервал на предходната година цената е била 9.4 милиарда. В същото време броя на споразуменията остава съвсем без смяна - към 23 хиляди.

Това значително се дължи на един единствен план - продължението на " Турски поток " през България, за което " Булгартрансгаз " се контракти със саудитския консорциум Arkad против 2.15 милиарда лв.. Принос за високия резултат при подписаните контракти имат още Агенция " Пътна инфраструктура " и Националната компания " Железопътна инфраструктура ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В същото време отвън тези рекордни разноски остава покупката на бойни самолети за армията на стойност над 2 милиарда лева, защото тя стана по специфична действа, а не съгласно Закона за публичните поръчки. В тази класацията липсват и предоставените непосредствено от държавния бюджет стотици милиони на държавната компания " Автомагистрали " за строителството на автомагистрала " Хемус ".

При оповестените нови търгове през 2019 година обаче наклонността е противоположна и общата сума понижава по отношение на предходната година - 16.4 милиарда лева против 17.8 милиарда лв.. Това също може да се изясни с големата поръчка на " Булгартрансгаз ", която действително беше оповестена на 21 декември 2018 година Иначе най-големият открит търг за тази година е на Министерството на здравеопазването - над 1 милиарда лева за противотуморни медикаменти.

Най-големите възложителите

На процедура половината от общите държавни и общински разноски са образувани единствено от 6 ведомства. Наред със упоменатите " Булгартрансгаз ", АПИ и НКЖИ, това са Електроенергийният систематичен оператор, Министерството на защитата и плановата компания за газовата връзка с Гърция - " АйСиДжиБи ". Договорите, които са подписали тези структури през 2019 година, са за съвсем 7.7 милиарда лв..

Освен мегапроекта за газопровод от турската до сръбската граница " Булгартрансгаз " има още три контракта, които се подреждат в Топ 20 за годината - за построяването на компресорните станции " Расово " и " Нова Провадия ", за реконструкцията на компресорните станции " Петрич " и " Лозенец " и за газопровода " Беглеж " - " Калугерово ".

Също с 4 контракта в Топ 20 е и НКЖИ , като те са за секторите Елин Пелин - Вакарел, Костенец–Септември и Оризово-Михайлово, както и за сигнализация по линията Пловдив - Бургас.

Много по-внушително обаче наподобява представянето на АПИ , която има цели 6 контракта измежду 20-те най0големи за годината и щеше да оглавява самобитната ранглиста в случай че не беше " Турски поток ". Пътната организация е сключила общо 154 договора за над 1.9 милиарда лева, което е над три пъти повече от резултата за 2018 година, който беше 534 млн. лв.. Внушителният растеж на харчовете е поради инхаус контракта за над 474 млн. лева с държавното " Автомагистрали " за подсилване на свлачища, както и поради реконструкцията на пътя Ботевград - Видин на обща стойност над 520 млн. лева Също по този начин тази година бе подписано и съглашението с " Джи Пи Груп " за тунела " Железница " на автомагистрала " Струма ", който се забави поради свадите към ремонта на " Графа " в София през предходната есен.

Впечатление прави и наличието измежду най-големите възложители на плановата компания за газовата връзка с Гърция - " АйСиДжиБи " . Това, несъмнено, е случайно, защото точно в този момент бяха подписани договорите за доставка на тръбите и построяването на газопровода, чиято обща стойност е съвсем 400 млн. лв..

До известна степен неочакван е и резултатът на " Софийска вода " от 167.5 млн. лева Трябва да се означи обаче, че с изключение на за ремонт на ВиК мрежата в столицата има и огромни контракти за други цели - да вземем за пример 18 млн. лева за защита, 10 млн. лева за закупуване на нови коли, 7 млн. лева за електрическа енергия, 5 млн. лева за ваучери за храна, 4 млн. лева за горива и така нататък

Топ 10 на оповестените търгове

При стартираните нови процедури за публични поръчки неоспорим водач е Агенция " Пътна инфраструктура ". Общата им стойност надвишава 1.5 милиарда лв., като тук не се включват парите за свлачища, които бяха дадени непосредствено на " Автомагистрали " без конкурс.

Иначе съвсем една трета от тази сума е за упоменатото към този момент разширение на пътя Ботевград - Видин. Другият огромен търг - за 267 млн. лева, е този за тунел под " Шипка ", който бе разгласен около локалните избори в края на октомври повече като пиар ход в сравнение с като действителен план, защото за него няма обезпечено финансиране.

Най-големият индивидуален търг за годината е на здравното министерство. По него следва да бъдат разпределени над 1 милиарда лева за доставката на противотуморни медикаменти в идващите две години.

В Топ 3 на възложителите влиза и Столична община с състезанието си за сметопочистване в идващите 5 години. Предвидение за него 363 млн. лева следва да бъдат дадени на компании на братя Домусчиеви и Румен Гайтански - Вълка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР