Най-големите археологически открития понякога се правят съвсем случайно. Но какво

...
Най-големите археологически открития понякога се правят съвсем случайно. Но какво
Коментари Харесай

Да откриеш подземен град в мазето си: Древната находка Деринкую

Най-големите археологически открития от време на време се вършат напълно инцидентно. Но какво ще кажете в случай че откриете от дълго време загубен град, събаряйки стена в мазето си. Ето по какъв начин е открит 

античният град Деринкую в Турция.
 мистерия
Историческият район Кападокия в Турция е цялостен с антични чудеса и е дом на необикновен брой очарователни подземни градове, най-големият от които е многоетажният Деринкую. Спускащ се на над 200 фута подземен, с голям брой скрити порти в дворовете на приземните къщи, градът се счита, че е бил задоволително огромен, с цел да приюти към 20 000 поданици в разцвета си. Но по какъв начин е зародило това антично подземно място? Отговорът е много неочакван...
 мистерия
Крие се в мазето

Градът е открит през 1963 година, когато един човек събаря стена в мазето си, до момента в който ремонтира дома си, и открива тайнствен тунел, който води до различен и още един след него. В последна сметка се оказва, че необикновената тунелна мрежа е част античния град Деринкую, с дълбочина 18 етажа, оповестява Metro. Предполага се, че е основан към VIII-ми или VII-ми век пр.н.е. Aрхеолозите считат, че пещерите са издълбани на ръка в меката вулканична канара. Подземният град, е подобаващ за обитаване от хора, дълбоката вентилационна шахта се счита, че е работила като бунар за вода, а мрежата от комини осигурявала циркулация на въздуха. Твърди се, че градът е имал конюшни за животните, църкви, учебно заведение и даже винарни, и всичко това се е издигнато подземен. И в случай че откривателят му избира да остане неизвестен, то град Деринкую несъмнено се е трансформирал в атрактивно място както за археолози, по този начин и за туристи. Според археолозите от турския департамент по просвета Деринкую е еволюирал, сходно на „ колония мравки, само че основана от индивида “, от първичната си приложимост като складово оборудване до голяма подземна цивилизация, достигайки своя връх към византийския интервал (около 395 година сл. н. е. до 1453 година CE). Проучванията демонстрират, че доста разнообразни нации може да са се укривали в тайния град през вековете. Въпреки че първичните му поданици били фригийци, антична индоевропейска цивилизация, се счита, че по-късно е приютявал ранните християни, които бягали от преследванията от римляни и по-късно от мюсюлмани по време на арабско-византийските войни сред 7-ми и 11-ти век. Деринкую към този момент е отворен за посещаване, макар че единствено към 10% от града е наличен за посетителите. Очарователен взор върху античните култури и метод на живот, този скришен град е една от най-завладяващите археологически находки в Турция и към момента не можем да повярваме, че всичко това се крие тъкмо зад стената на нечие мазе!
 мистерия
Камъните в Джорджия, Съединени американски щати

Докато някои теологични таблици произлизат още от древността, камъните в Джорджия са издигнати през 1980 година, само че са не по-малко мистериозни. Американската версия на Стоунхендж е построена от големи гранитни плочи, високи близо 5 метра и тежащи 20 тона. Написаното на осем езика - по един за всеки камък - наподобява като управление за Армагедон в 10 стъпки на британски, испански, суахили, хинди, иврит, арабски, китайски и съветски. Но по какъв начин се е появил този тайнствен монумент? Поръчани са от някой, употребяващ псевдонима Робърт К. Кристиан от името на анонимна „ дребна група лоялни американци “, камъните са предопределени да действат като компас, календар и часовник. На каменоделците, инструктирани да ги построят, им е казано, че би трябвало да могат да устоят на пагубни събития, частично тъй като съдържат подробни указания за възобновяване на цивилизацията след апокалипсис. Паметникът обаче е мистериозно бомбардиран в ранните часове на 6 юли 2022 година от незнайни лица. Видеозапис от камера за наблюдаване, оповестен от Бюрото за следствие на Джорджия, демонстрира детонацията и сребрист седан, който напуща местопроизшествието малко след детонацията. Въпреки че причинителите и техните претекстове към момента остават мистерия, мнозина от години настояват, че нямат доверие към паметника. Експлозията предизвиква непоправими вреди на сигурността и стабилността на камъните и защото ремонтите щели да доближат стотици хиляди долари, Бюрото за следствие на Джорджия (GBI) взима решение да унищожи камъните напълно " от съображения за сигурност ", публикувайки фотография в Twitter на камъните, превърнати в отломки и прахуляк. Американският Стоунхендж може да е паднал, само че повода, заради която този се е появил и е бил погубен, са мистерии, които може в никакъв случай да не получат отговор.

Consider the concept of Witches Stairs popular in New England from the 1600s on.

The premise was a Witch could not go up the stairs. Broomstick flying was outlawed by this time along with Bitcoin miners.
— Brian Roemmele (@BrianRoemmele)
Вещерски стълбища

Въпреки че тези стълбища наподобяват много извънредно в наши дни, са били на мода през 17-ти век в Нова Англия, карайки мнозина да имат вяра, че произходът на стълбите е обвързван с тестванията на вещиците в Салем. Много остарели домове в Нова Англия към момента разполагат с тези стълби с различни стъпала, известни също като „ стълби на вещици “. Покрай тях поражда и градския мит, съгласно който вещиците не могат да се изкачват по тях и затова са средство за отбрана на семейството. Според някои брокери този вид стълби с различни стъпала в действителност са средство за икономисване на пространство в по-малки домове, като по този начин се понижава на половина стълбището и в същото време е по-стабилна опция на разтърсените стълби. Поради тази причина стълбите с различни стъпала към момента са известен избор в по-малките жилища за достъп до тавани или повдигнати мецанини. Макар че може и да не защищават от вещици, най-малко усъвършенстват пространството!

Swinging beam priest hole in Harvington Hall, built by Saint Nicholas Owen, a Jesuit lay brother and expert builder of priest holes. It was so expertly hidden that it was not rediscovered until 1894. He was tortured to death at the Tower of London in 1606. Ora pro nobis!
— Rejoicing emigrée (@la_recusante)
Свещенически дупки, Уорикшир, Обединеното кралство

Може и да наподобява като долап, само че това укритие е едно от многото открити във величествените домове в Обединеното кралство. Те в действителност са дупки за свещеници, употребявани за прикриване на католическите свещеници по време на Английската реформация от 16 век. Почти за една нощ Елизабет I не разрешава католицизма, а опълчването става наказуемо със гибел. Много вярващи фамилии обаче не престават да изповядват католицизма скрито и тези пространства са проектирани като част от домовете им. Установено е, че този в Коутън Корт съдържа въжена стълба, дребен гоблен, постелки и сгъваем кожен олтар, когато най-сетне е отворен през 1910 година Този в Бадесли Клинтън, Уорикшър е скрил четирима йезуитски свещеници по време на нахлуване. Той е един от трите в къщата и е наличен посредством скрита шахта в тоалетната, която води до средновековната канализация. Йезуитски свещеници били изпращани от континента, с цел да служат скрито на богатите католически фамилии, останали в Англия. Често представяйки се за далечни братовчеди или родственици, те правили религиозни служби с дребни портативни олтари поемайки огромни опасности за личните си животи.

Mathematics and " manhole cover " in Wiesbaden, Germany. Source:
— Cliff Pickover (@pickover)
Шахта, Висбаден, Германия

Искало ли ви се е земята да ви погълне? Може би спираловидно стълбище под люка на тротоара ще свърши работа. С футуристичен вход, сходен на галактически транспортен съд, тази шахта във Висбаден, Германия, приканва минувачите да се впуснат надолу по улиците на града. Там ще откриете, че това не е научнофантастична измислица, а е входът към подземието на канала Залцбах – един от най-старите в Централна Европа. Лабиринтът от сенчести тунели минава под Висбаден, а множеството пешеходци над земята нямат визия за подземния свят, който съществува под краката им.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР