Най-елегантният творец на зрелищен футбол днес празнува рожден ден. Като дете

...
Най-елегантният творец на зрелищен футбол днес празнува рожден ден. Като дете
Коментари Харесай

Най-елегантният творец на зрелищен футбол празнува рожден ден

Най-елегантният създател на зрелищен футбол през днешния ден чества рожден ден. Като дете е свирил на цигулка, а още в първия си мач, в който влиза като запаса на Йохан Кройф, впечатлява с интелигентността си състезателен публицист, решил за всеки случай да направи изявление с младока. Марко дава отговор на въпроса му с думите: " Да играеш паралелно с Кройф е все едно цигулар да свири с Паганини ". 

На днешния ден през 1964 година е роден един от най-емблематичните нападатели в историята на международния футбол – легендата на Аякс, Милан и Нидерландия Марко Ван Бастен. 

Едно от най-големите футболни величия на международния футбол Марко ван Бастен, навършва през днешния ден 59 години. Нидерландецът е троент притежател на " Златната топка " на " Франс футбол "  - през 1988, 1989, 1992 година и европейски първенец с Холандия през 1988 година. През същата година печели и наградата в първата по рода си анкета на международната футболна централа ФИФА. На церемонията по награждаването на Марко Сеп Блатер го назовава " най-елегантният създател на зрелищен футбол ".  Попадението му на финала на Евро 1988 против някогашния Съюз на съветските социалистически републики е един от именитите голове в историята на футбола. Голът му от воле във финала във вратата на Ринат Дасаев постоянно остана вечно във футболните учебници. 

Серия от конузии и интервенции в глезена и поради неспособността на бранителите да го преодолеят по различен метод с изключение на с нарушавания, поставя завършек на кариерата му едвам, когато е едвам на 31. Ако имаше шанса да се порадва на футболно дългоденствие, можеше да има и повече Златни топки от Меси, който единствено преди ден завоюва осмата си. 

Как Марко влиза в огромния футбол? " Фокус " ви предлага фрагмент от книгата на Евро 88 " Новото кралство на оранжевите "  

" Дървата в старинната камина към този момент догарят, а бутилката с уиски е съвсем празна. Лео Бенхакер - треньорът на юношеския тим на Фейенорд, взема решение, че е настъпил моментът за " офанзива ".

- Знаеш ли, Йоп, постоянно се връщам към положителните остарели времена. Спомням си по какъв начин през 1958 година " Утрехт " станаха първенци, а ти игра чудесно през сезона.

Йоп Ван Бастен, именуван " Косачката на Утрехт " поради безкомпромисната си игра, приема с необятна усмивка комплимента. Но Бенхакер бързо завършва разходката в предишното:

- Разбрах, че синът ти Марко е тръгнал по твоите стъпки. " Утрехт " обаче е дребен тим и синът ти единствено си губи времето. Искам да ти направя една услуга в името на остарялото ни другарство - ще го взема при мен!

Бенхакер хитрува. Той от дълго време следи деликатно играта на Марко и просто е очарован от младия централен нападател. Отговорът е ненадейно внезапен:

- Не, Лео, синът ми първо би трябвало да приключи учебно заведение, а по-късно ще забележим.

Една година по-късно обстановката се повтаря. Само че гостът този път се споделя Йохан Кройф. Йоп изобщо не се колебае:

- Вземи го, Йохан. Няма холандец, който може да откаже нещо на Кройф. "

След това историята е известна - от родния Утрехт до " най-елегантния създател на зрелищен футбол ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР