Най-екзотични са редките породи котки. Те са получени обикновено след

...
Най-екзотични са редките породи котки. Те са получени обикновено след
Коментари Харесай

Най-екзотичните котки на света

Най-екзотични са редките породи котки. Те са получени нормално след кръстосване на познати породи котки, при чудесно познаване на особеностите на типовете.

В следствие тези селектирани от индивида нови породи са се наложили и някои от тях към този момент са добре познати на феновете на котки.

Такива са породите Мейн Куун, от която се срещат и едни от най-големите представители на домашните котки, Канадски Сфинкс, Девон Рекс, Британската Късокосместа котка и други.

Има обаче и в действителност редки екзотични котки. Това са породи, от които се срещат напълно малцина представители. За тях в най-пълна степен важи определението екзотична котка. Някои от тези породи могат да се видят единствено на изложения. Кои са тези екзотични котки и по какъв начин са получени породите? Ще се спрем на някои от тях.

Украински Левкой

 Украински Левкой

Това е извънредно рядка порода. Специално селектираната котка наподобява като сфинкс, само че с клепнали уши. Кожата на котката е гладка и сива на цвят. Те са без четина, както и близкия им родственик, канадският сфинкс. Очите им имат форма на бадем, а муцунката им повече наподобява на кучешка.

По манталитет те са по-кротки и отзивчиво настроени от сфинкса, само че също като него изискват особени грижи, най-много във връзка с температурата в дома, където се отглеждат, поради неналичието на четина. През лятото не трябва да се излагат на директната мощна слънчева светлина.

По името може да се разбере, че тази екзотична котка е основана в Украйна посредством кръстосване. Тя е доста рядка, в света има не повече от хиляда представители на типа.

Шотландска Клепоуха котка

 Шотландска клепоуха котка

Тази порода котки са родственици на украинския левкой. Най-характерната им линия са дребните им клепналите уши, които са компактно залепени за главата. Заради тази специфичност на типа, постоянно ги съпоставят със совите. Те са пухкави, с кръгли лица и необятно отворени очи и с типа си наподобяват на плюшени играчки.

Породата се е появила в Шотландия разследване на естествена разновидност и доникъде на 60-те години е имало единствено няколко представители на типа в целия свят. Днес са по-широко публикувани и са герои на доста комикси, електронни книги и постоянно ги избират за домашни любимци.

Манчкин

 Екзотична котка Манчкин

Тази рядка и екзотична порода е резултат на естествена разновидност. Най-характерната им специфичност са доста късите крачета. Несъразмерните по величина крайници обаче не им пречат да тичат и да са игриви, като всички представители на семейство котки. Името им идва от приказния дребен народ, разказан в книгата Магьосникът от Оз. Представителите на екзотичния необичаен тип са с добър манталитет, привързани към стопаните си и доста любвеобилни.

Савана

 котка Савана

Саваната е екзотична и скъпа котка, получена вследствие на изкуствена селекция. Видът се е получил при кръстосване на сервал и домашна Бенгалска котка. Това е нескончаем и сложен развой, който се е увенчал с триумф след 10-годишни старания. Породата е приета за най-голямата домашна котка в света.

Козината на саваната е с типичните тъмни петна, каквито има хищният сервал, както и неговите щръкнали уши. Като останалите си диви родственици, тази порода е отличен скачач. Нейните скокове доближават до 2, 5 метра.

Саваната е забавна с това, че се държи повече като куче, в сравнение с като котка. Тя може да бъде разхождана на мотив и обича да донася предмети на стопанина си като кучето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР