Най-добрият български футболен съдия в момента Георги Кабаков беше обект

...
Най-добрият български футболен съдия в момента Георги Кабаков беше обект
Коментари Харесай

Георги Кабаков: Мотивирани сме целия екип, напрежението няма да повлияе

Най-добрият български футболен арбитър сега Георги Кабаков беше обект на най-сериозен интерес по време на днешната конференция, проведена от БФС. Срещата на арбитрите с медиите, които ще управляват безконечното дерби ЦСКА София - Левски в събота, беше невиждана по своя темперамент и инициирана от новия ръководител на комисията Давид Фернандес Борбалан.



Кабаков, който управлява привличащи вниманието интернационалните мачове като Украйна - Англия, както и срещи от Шампионската лига, беше безпределно прецизен в отговорите си. Интересното е, че той беше арбитър в стаята за видеопомощ (ВАР) и на предходния мач на сините - домакинското проваляне от Лудогорец. И беше запитан дали е разумно съгласно него във втори следващ дуел да има същата роля на същия тим.

" Дали е редно или не е редно да съм два пъти ВАР на един и същи тим? Ние сме реализатори. Когато един арбитър получи предопределение, той би трябвало да бъде експерт и да одобри това предопределение. На този въпрос може да отговори ръководителя на комисията Давид Фернандес Борбалан ", съобщи Кабаков.

" Определено както във ФИФА, в УЕФА, по този начин и в България, ние се стараем да съблюдаваме инструкциите които са заложени и да ги прилагаме и тук, както в Европа. И всеки почитател, а и публицистите, бихте били учудени, в случай че критериите са разнообразни. Единственото, които мога да отворя - в Англия има по-специфични условия. Ние си следваме инструкциите на УЕФА и ФИФА и се стараем да ги прилагаме прецизно. Всеки арбитър желае да се оправи оптимално добре на терена. Когато има ВАР-намеса, той значи е позволил неточност. В Европа има шампионати, които не са въвели тази технология, само че при нас има ВАР. Когато си ВАР-съдия нямаш застраховка и отговорността е доста огромна. Не единствено да се намесиш, само че и да не се намесиш, тъй като си следваш ВАР-протокола ", разяснява арбитър номер 1 в българския футбол.

Попитан дали усеща напън поради работата си на терена, той съобщи, че казусът е главно поради фамилията и околните.

" Няма напън, само когато пътуваме някъде със фамилията и се срещнем с някой по краен почитател. Възможно ли е когато даден футболист на празна врата не вкара гол да се получи същата реакция от почитателите към него? Това е и за съдийските неточности ", изясни реферът.

" От 2007-а съм арбитър в Първа лига - към този момент 16 години, от 2013-а съм интернационален. За тия години сме управлявали като екип мачове, сме потвърдили, че можем да устоим на огромното напрежение. Ние сме стимулирани, че това напрежение няма да ни повлияе. Аз имам опит от близкото минало. Пред нас казуса не е нас самите като душeвност, а околните и фамилията. Когато има неодобрение, ние можем да устоим на напрежение, само че когато се нападат околните хора боли. Някои почитатели са изобретателни. Ние като хора обаче би трябвало де се фокусираме върху футбола, върху магията на играта, не да се търси ненавист. Обидно е да се търси предумисъл в една неточност в мача ", съобщи Кабаков.

" Не сме щастливи, когато има неточности отвън ВАР-протокола. Но това е законът и не можеш да го заобиколиш, тъй като носиш следствията. За грешките отвън ВАР не може да се направи нищо ", изясни арбитър номер 1 у нас.

Той беше запитан и особено за мача Лудогорец - Левски дали е имало обстановка, в която да е усетил, че е направил неточност. Дори въпросната среща беше извадена от подтекста и въпросът беше заложен кардинално.

" В работата на системата ВАР имаме 4 критерии, всеки ги знае до болежка. При съответния въпрос - няма аршин, заради който ВАР е трябвало да се намеси, а не се е. Дадени обстановки предизвикат полемики - освен във футбола, а и в живота. Доста хора имат друго мнение. В съдийството е същото. Смятам, че съм приложил ВАР-протокола ", разяснява Кабаков.

Кабаков беше запитан по какъв начин гледа на кандидатурата на досегашния испански топ-арбитър Матеу Лаос, който приключи кариерата си на терена и е апетитен за претендент за президентския пост на испанската федерация по футбол. Дали не е пристигнало времето, в което и българските съдии могат да се катерят по-нагоре по футболната подчиненост. " Всичко е самостоятелно - аз нямам упоритости да ставам президент на БФС, или да раста в йерархията ", отговори Кабаков.







Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР