Най-добрата новина, която протестиращите фермери получиха днес от земеделския министър

...
Най-добрата новина, която протестиращите фермери получиха днес от земеделския министър
Коментари Харесай

Гечев: 16 млн. евро за компенсации на зърнопроизводителите

Най-добрата вест, която протестиращите фермери получиха през днешния ден от земеделския министър Явор Гечев, е решението на Съвета на министрите на Европейски Съюз, че поради тежките екологични условия 2023 година ще бъде преходна за използването на новата Обща селскостопанска политика, тъй че при неспазване на условията наказания няма да се ползват, написа.

Припомняме, че съвещанието на министрите се организира в Брюксел на 20 март, а днешният митинг в Северна България беше плануван поради внезапното повишаване на цените за напояване, дължащо се на нескопосаното ръководство на държавното дружество „ Напоителни системи ”. Преди седмица Гечев даде обещание решение на казуса, което не стана, по тази причина и през днешния ден стопаните излязоха на митинг, написа " Синор ".  

Министърът е съобщил още, че от спешния запас на Европейската комисия България ще получи 16 млн. евро за обезщетения на зърнопроизводителите, потърпевши от дъмпинговия импорт на зърно от Украйна, заяви националното радио. От министерството на земеделието рано тази заран осведомиха, че на среща с еврокомисаря Януш Войчеховски през вчерашния ден зам. министър Събев е изискал по-голяма подкрепяне.  

Гечев е дал на стопаните и настояща статистика за големите наличия с украинско и неосъществено българско зърно, с което са цялостни складовете в страната. Към края на февруари този запас е с 1,169 млн. тона слънчоглед, пшеница и царевица повече от предходната година. По думите му " имаме 1,313 млн. тона слънчоглед, което е с 420 хиляди тона повече от предходната година. При пшеницата количествата са с 660 хиляди тона повече, царевицата е с 89 хиляди тона повече. В резултат на това кг пшеница към този момент се предлага по 42 ст. за кг, а кг слънчоглед – за 80 ст. за кг, или с 30 ст. под миналогодишните равнища ".

Министерството занапред ще вземат решение по каква скица ще се изплащат компенсациите. Не се знае по кое време ще стане това, само че ще стане преди жътвата, съобщи още министър Гечев. Той посочи, че занапред стартира да се прави електронна система за следене на зърнените наличия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР