Най-добрата българска състезателка на фехтовка Йоана Илиева заяви, че е

...
Най-добрата българска състезателка на фехтовка Йоана Илиева заяви, че е
Коментари Харесай

Бронзовата ни медалистка от Световното по фехтовка: Мотивирана съм да работя

Най-добрата българска състезателка на фехтовка Йоана Илиева съобщи, че е стимулирана за работи още и да се класира за олимпийските игри в Париж 2024.

Илиева завоюва бронзово отличие на сабя на Световното състезание по фехтовка в Милано (Италия) и донесе първи орден за България от шампионат на планетата в историята на женската сабя.

Състезателката и наставникът на националния тим на България по сабя Ивайло Воденов получиха премиите си за състезател и треньор на месец юли в анкетата на спортните редакции.

Илиева получи 13 гласа против 11 за трикратния европейски първенец по плуване за юноши от Белград 2023 Петър Мицин.

" Благодарна съм, че съм тук и се надявам да печеля квота за Игрите в Париж 2024, нека и да е отборна ", сподели фехтовачката, която има в кариерата си и две европейски трофеи за девойки и за дами, както и голям брой оценки от Световни купи и интернационалните шампионати.

Дали България ще има тим или единствено една състезателка на Игрите в Париж следващата година ще стане ясно на 30 март 2024-а. Илиева има доста положителни шансове да взе участие на олимпиадата, както и България да има тим и три квоти за първи път в историята.

" Искам да благодаря на своя треньор, защото аз бях в най-хубавата си форма на Световното състезание. Чувствах се като извънземно, все едно няма кой да ме победи. Просто съм доста стимулирана за работя още ", съобщи още състезателката.

Ивайло Воденов също благодари за премията.

" Много благодаря за признанието. Аз повече се веселя за Йоана и съм горделив с нея, тъй като тя направи мощна година, страховит сезон. Заради нея съм треньор на месеца и се веселя за това. Нейният триумф е величествен - измежду над 100 дами да вземе орден от Световното състезание. Надявам се да надградим този триумф. Йоана има доста огромен късмет за олимпийска квота. За нас обаче не е цел единствено присъединяване на Игрите в Париж, в случай че не е готова за орден ", сподели Воденов.

На конференцията участва също президентът на БФ Фехтовка Величка Христева, която благодари на медиите за доверието.

На 1 септември Илиева и нейните съотборнички стартират подготовка за новия сезон с лагер на високопланинската база Белмекен. Първите две Световни купи за идната акция са през октомври в Алжир и Франция.

" Отборът, даже да не се класира за олимпиадата, има един страховит състав. Те ще бъдат изцяло подготвени за идващите игри през 2028 година. Такъв млад тим няма в света. Това е отбор, който сега се учи ", добави Воденов.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР