Най-дълго в своя живот съм бил педиатър, затова отношението, което

...
Най-дълго в своя живот съм бил педиатър, затова отношението, което
Коментари Харесай

Проф. Михайлов: Живеем в страна, в която се събират капачки за кувьози

„ Най-дълго в своя живот съм бил педиатър, по тази причина отношението, което ще взема на първо място е на детски доктор. Тази заран гледах каналите на една от националните малките екрани – там демонстрираха, че деца продават благотворително мартеници, с цел да оказват помощ на друго дете. Това приказва до какво състояние е стигнало българското детско опазване на здравето “. Това съобщи лидерът на листата на БСП-Смолян проф. Георги Михайлов по време на политическа полемика на тематика „ Какво значи детското здраве да бъде народен приоритет? “

Той уточни, че един от най-сериозните въпроси, които би трябвало да бъдат дискутирани във връзка с опазването на здравето, е неговото финансиране. „ Ние считаме, че системата на опазването на здравето не може да бъде пътечно финансирана. Дори най-големият ни политически съперник ГЕРБ, в лицето на неговия министър на опазването на здравето Кирил Ананиев, разгласи публично от трибуната на Народното събрание преди години, че при основаването на националната детска болница, нейното финансиране и отчитане няма да бъде на пътечен принцип “, сподели проф. Михайлов.

Според него би трябвало да се стремим да превърнем детското и майчиното опазването на здравето в приоритет и то да се финансира непосредствено от Министерството на здравеопазването: „ Всеки ще каже, че би трябвало да се понижи детската смъртност, а някои наши политически сътрудници даже се опитваха да кажат, че тя е намаляла. Тя фактически е намаляла, само че ние сме доста надалеч от европейските стандарти, а в някои области на България сме в пагубно състояние във връзка с детската смъртност “, сподели той и добави, че е доста значимо здравните управляващи да се борят и с индикатора болестност при децата.

Проф. Михайлов разяснява и софтуерната и кадровата осигуреност: „ Срам ме е да изпратим камери да документират детските отделения. Вижте кадровата осигуреност: няма сестри, те са в пенсионна възраст, съвсем няма педиатри, отделенията са в сериозно състояние за задържане на кадровото обезпечаване - ето това са главните задания, само че те желаят предпочитано финансиране “.
„ Бяхме очевидци на ужасяващи неща, раздадени милиони за нещо, което не се е случило. Финансирането би трябвало да се случва пред очите на нацията, пред нейните народни представители. Ролята на гражданските организации е изключителна, те са метрономът, който демонстрира правилния темп на нацията. Трябва постоянно да се вслушваме в гражданските организации “, съобщи той.

По думите на проф. Михайлов, би трябвало да се отворят основите на разбирането за това по какъв начин действа здравната система. Той изрази противоречие, че не би трябвало да се приказва към този момент за детска болница, а за профилактика и скрининг: „ Детската болница съставлява върха на пирамидата, само че без нея, пирамидата е без покрив и тече отвред. Ясно е по какъв начин би трябвало да бъде издигната тази пирамида, само че е ясно, че методът на финансиране би трябвало да бъде дискутиран в системата “, добави социалистът.
По отношение на неналичието на фрагменти в системата на опазването на здравето, проф. Михайлов уточни, че единият от проблемите, които води до това, е казусът с квалификацията: „ Ние като политическа мощ доста съществено бяхме създали поръчка да бъде деликатно усъвършенствана системата за специализация в България на фрагментите с висше здравно обучение, да бъде изменена системата за дълготрайна специализация във високотехнологични центрове в света и да бъде изменена специализацията по системата на така наречен „ дълготрайно обучение “, сподели проф. Михайлов и уточни, че доста хора напущат страната, тъй като нямат опция да реализират израстването, което има в целия свят.

Другият проблем несъмнено е финансирането, счита проф. Михайлов: „ Патологичният миг тук е, че медицинските лица са в директна взаимозависимост от оборота на клиничните пътеки. Този циничен принцип срутва цялото опазване на здравето. Основната част от възнаграждението зависи от ДМС, което е обвързвано с броя на пътеките. Докато това съществува, няма да има педиатри, тъй като те са съзнателни хора, вършейки деликатно своята работа и когато не получава нужното финансово стимулиране, избират друга компетентност “.
„ Няма задоволително детски кувьози в отделенията, живеем в страна, в която се събират капачки за тяхното закупуване. Това значи, че страната не е помислила по обикновен въпрос за себе си и за опазването на своите деца “, изрази отвращение проф. Михайлов.
По време на полемиката той разяснява и въпроса с имунизирането: „ Българският имунизационен календар се извършва съзнателно от всички и равнището на ваксинираност в България не се разграничава от страните в Европа. Големият проблем е във връзка с доброволните имунизации – там е огромният проблем, там се появи казусът по време на COVID-кризата, там се появява казусът всяка зима при грипните епидемии. Там към този момент нашият % е доста невисок “, уточни експертът.
По отношение на профилактиката той подчертава, че е доста значимо да се акцентира главно на повишение на равнището на здравна просвета на нацията, като е значимо да се разбере, че профилактиката в детската възраст и в късните стадии от живота на индивида е извънредно значима – а това е задача на Министерството на здравеопазването.

„ Трябва да се стъпи въз основата на общопрактикуващите лекари, които са скелета, който реализира профилактиката. Българска социалистическа партия постоянно е била в поддръжка на възобновяване на учебното опазване на здравето – това е безусловно наложително, който го унищожи би трябвало да си носи греховете “, сподели на финала на полемиката проф. Михайлов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР