Най-често се нападат медици в спешните и интензивните отделения, каза

...
Най-често се нападат медици в спешните и интензивните отделения, каза
Коментари Харесай

Шефът на ВМА Венцислав Мутафчийски: Вербалната агресия срещу колегите не намалява

Най-често се атакуват медици в незабавните и интензивните отделения, сподели шефът на Военно здравна академия (ВМА) в София доктор Венцислав Мутафчийски по Българска национална телевизия.

"В тези отделения се оповестяват най-лошите вести ", разясни събеседникът на медията. Той уточни, че макар откритата връзка с полицията вербалната експанзия не понижава. "Физическата понижава, само че е и вербалната ", сподели лекарят.

Гостът в студиото уточни още, че лекарите не са подготвени по какъв начин да реагират на експанзията. "Всеки пациент в незабавно поделение се счита за най-съществен и желае да бъде признат незабавно, което не е допустимо ", уточни още лекарят. Той добави, че е мъчно да се планува дали пациент или негов близки ще станат нападателни. Това е в международен мащаб ", сподели още Мутафчийски.

Лекарят добави, че доста хора се занемаряват и не вървят на прегледи. "Много постоянно хората четат в интернет, вместо да се лекуват. А там какви дивотии написа ", уточни разяснява той.

Лекарят се спря и върху атентата в Сарафово преди пет години. "Това разруши мита, че България може да бъде Обетована земя, незасегната от тероризма. Аз бях на отмора покрай Бургас и пристигнах. Това, което видях, може да се съпостави единствено с моята работа в Афганистан и Ирак ", сподели Мутафчийски. "Най-големият триумф на българските медици бе тогава, че не се позволи гибел на потърпевш ", уточни още той.

Темата за експанзията против медици бе разяснява и от началника на Бърза помощ лекар Георги Гелев. Той уточни, че лекарите са нападани освен физически. "Те са подложени на телефонен тероризъм. Това, което чух при прослушвани на записи, не желая да го кажа, тъй като ще глобят вашата телевизия ", сподели медикът. "Мисля, че сърбите псуват по-лошо от нас ", разяснява той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР