Най-честите действия на всички, които се занимават с криптовалути, са

...
Най-честите действия на всички, които се занимават с криптовалути, са
Коментари Харесай

Какво да правим, ако изпратим средства на грешен крипто адрес?

Най-честите дейности на всички, които се занимават с криптовалути, са свързани с преводи. Всеки път, когато купуваме крипто от борса и желаеме да изпратим тези активи в портфейл, би трябвало да се инициира трансакция. Тези крипто прехвърляния се случват благодарение на блокчейн мрежи, които ги обработват въз основа на частни ключове (private keys) и обществени адреси (public addresses). Тези ключове съставляват неповторима композиция от букви и числа, които се копират и слагат при потребност от трансакция, или пък се сканират като QR код.

Въпреки това, от време на време е допустимо да се случат типографски неточности и да се случи изпращане на активите на неверен адрес или разбъркване на друг вид блокчейн мрежи. Това може да е много пагубно за един новак вложител, тъй като изпратеното количество е допустимо да е доста и това би провокирало огромно отчаяние, та даже и недоверие/отказване от крипто пазара.
Какви са най-честите неточности?
Изпращане на криптовалути на неверна блокчейн мрежа

Една от най-честите неточности е, когато потребителите инцидентно изпратят своите токени към крипто портфейл, който не поддържа блокчейна, на който са основани изпратените токени. Това може елементарно да се случи, в случай че употребявате портфейл, основан на Ethereum като MetaMask, и купувате токени BEP20 (токен стандарт на Binance Smart Chain) за първи път. Тъй като MetaMask поддържа хиляди ERC20 токени, потребителите нормално одобряват по хипотеза, че портфейлът им MetaMask е подобаващ за всяка криптовалута и те просто изпращат своите новозакупени токени в портфейла без да се замислят в допълнение.

След като изпратите вашите BEP20 токени към MetaMask, евентуално ще осъзнаете грешката, когато не видите вашите токени да идват на адресa в Ethereum мрежата. Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да вземете идентификационния номер на вашата трансакция и да употребявате блокчейн експлорър (Блокчейн експлоръри за другите мрежи - Etherscan.io за Ethereum, Bscscan.com за Binance Smart Chain и Polygonscan.com за Polygon), с цел да се уверите, че средствата са минали през блокчейна, тъй като може още да не са достигнали вашия ETH адрес заради огромния мрежов трафик.

След като ревизирате, че трансакцията е минала до стремежи адрес в мрежата, би трябвало да приложите частния си ключ в крипто портфейл, който поддържа и двете мрежи (пример - Trust Wallet). След като импортирате портфейла си MetaMask в Trust Wallet, ще получите достъп до BEP20 токените, защото Trust Wallet поддържа блокчейна BSC.

Само не забравяйте да добавите въпросния BEP20 токен към Trust Wallet, като отидете в секцията Add Custom Token, поставите интелигентния контракт (smart contract) на токена и изберете Binance Smart Chain като мрежа за токени. Сега ще имате нов портфейл за този съответен токен BEP20, салдото ще бъде забележим и вашите средства ще са непокътнати.
Изпращане на криптовалути на неверен адрес
Поради децентрализираната същина на блокчейн мрежите, инициираните преводи с криптовалути не могат да бъдат анулирани или анулирани. Няма централизирана институция, към която да се обърнете при несъзнателно изпращане на средства към неверен адресат. Единственото, което може да сторите при тези условия, е, в случай че познавате притежателя на адреса - да се свържете с него и да поискате подпомагане за връщането на средствата. Ако не познавате притежателя на адреса, няма вероятни дейности, които можете да предприемете. Поради това е значимо да бъдете деликатни при изпращане на крипто активи и да се уверите, че адресът, на който изпращате, съответствува тъкмо с адреса на стремежи адресат.

Съвет: Винаги тествайте преводите с дребни суми, с цел да сте сигурни че изпращате средствата на точния адрес.

В един от материалите си за предпазване на цифрови активи споменахме крипто портфейла, който е уолет без настойничество и ви дава надзор върху вашите частни ключове. Зад стоят екипът на платформата за покупка, продажба и продан на криптовалути, която разрешава на потребителите си да резервират постоянно употребявани крипто адреси в профила си за улеснение на основаването на поръчка и елиминиране на риска за потребление на неверен адрес.

*Статията не е финансов съвет и не трябва да бъде възприемана като подобен.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР