Най-богатият човек в Източна Европа загина при катастрофа с хеликоптер

...
Най-богатият човек в Източна Европа загина при катастрофа с хеликоптер
Коментари Харесай

Собственикът на bTV и Yettel обръща поглед на Запад под ръководството на най-богатата жена в Източна Европа

Най-богатият човек в Източна Европа почина при злополука с хеликоптер преди няколко години. Дотогава надали някой знаеше името на жена му. Петр Келнер катастрофира до момента в който беше на екскурзия в Аляска. Бизнесменът остави след себе си голяма телекомуникационна империя, която се разгръща в медийния бранш, финансови услуги и електронна търговия. Чешката PPF е стъпила в 25 страни и има над 61 000 чиновници.

Днес брачната половинка на чешкия предприемач Петр Келнер - Рената Келнерова към този момент е синоним на фамилния бизнес. В района PPF може би е една от най-големите компании освен в медийния бранш, която оперира в шест страни в Източна Европа и на една от най-големите компании в Чехия. Гигантът е притежател и на bTV и мобилния оператор Yettel.

Петр Келнер стъпи и на бързо разрастващите се пазари на Русия и Китай. Но с нашествието на Русия в Украйна, която промени геополитиката и бизнеса, доста компании, в това число PPF, в този момент дават приоритет на растежа по-близо до дома.

Пред Bloomberg брачната половинка на Келнер споделя, че " първият приоритет е да се обезпечи стабилността на PPF и по-късно да се стартира с насърчаване бизнеса още веднъж. Осъзнах, че моята задача е да приготвя децата ни, тъй че те да имат опцията един ден сами да поемат управлението на групата ", разяснява тя.

56-годишната Келнерова не пропуща да остави своя отпечатък върху компанията. Тя ясно демонстрира по какъв начин бизнесът се отдачава от Азия - в миналото основен източник на приходи и насочва вниманието към западните пазари. Беше определен нов основен изпълнителен шеф на групата. Междувременно компанията се раздели с някои от околните довереници на починалия Келнер. Тя трансформира компанията напълно в фамилна благосъстоятелност, като изкупи дяловете на двама миноритарни акционери, след което назначи себе си и трите си дъщери в борда на нов холдинг, който съхранява всичките им активи.

Тя е и най-богатата жена в района, като чистото положение на фамилията й се прави оценка на към 11,8 милиарда $ съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg. Келнерова с е заела с някои основни капиталови решения. Тя си сътрудничи с основния изпълнителен шеф на PPF Иржи Смейц, един от някогашните капиталови сътрудници на Келнер.

Под управлението на дамата PPF завърши няколко огромни стъки - измежду тях продажба на надзорен дял в телекомуникационни интервенции в Източна и Централна Европа на стойност 2,15 милиарда евро на Emirates Telecommunications Group от Абу Даби. Подразделението за потребителско финансиране на компанията Home Credit Group BV продаде своя филипински и индонезийски бизнес през 2022-а в покупко-продажби на стойност към 615 милиона евро.

Това оказа помощ да се увеличи рентабилността на PPF до равнищата отпреди пандемията, като чистият приход за първото полугодие е 709 милиона евро през 2023 година За съпоставяне през 2022 за същия интервал има загуба от 406 милиона евро, най-много поради скъпоструващо евакуиране от Русия.

" Основният фокус на нашия бизнес се движи на запад през последните три години ", сподели Келнерова.

В момента PPF се оглежда за нови придобивания на европейския континент. Най-голямата му покупка до момента е придобиването на дял в полска компания за електронна търговия InPost SA и построяването на дял в немския ефирен оператор ProSiebenSat.1 Media SE.

Гигантът възнамерява да резервира своите четири капиталови стълба - финансови услуги, телекомуникации, медии и електронна търговия - само че " това не изключва по-малки опортюнистични вложения ", разкрива дамата.

Келнер основава PPF при започване на 90-те години, когато Чехословакия стартира да продава държавни активи посредством стратегия, която издава ваучери, които хората могат или да обменят за акции в компании, или да слагат във фондове. През 1991 година Келнер основава фонд за придобиване на дялове в 202 компании.

PPF се снабди с 20% дял в най-големият осигурител в страната Ceska Pojistovna създавайки основата на благосъстоянието на Келнер. През 2013 година той продаде застрахователните активи на италианската Generali в договорка за 3,3 милиарда $.

То това време брачната половинка му се занимава с фондацията на семейство Келнер, една от първите филантропски организации в Чехия, която е дарила близо 89 милиона $ за обществени планове и стипендии.

Когато компанията реши да изтегли най-голямата търгувана телефонна компания в страната от фондовата борса в Прага, това деяние беше обект на рецензии от локалната инвеститорска общественост и понижи пазарната капитализация, само че даде цялостен надзор на групата. Процесът е финализиран през 2022 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР