Най-богатият човек в Индия и собственик на телекомуникационната JioPlatforms, част

...
Най-богатият човек в Индия и собственик на телекомуникационната JioPlatforms, част
Коментари Харесай

Ще успее ли най-богатият човек в Индия да създаде следващия глобален технологичен гигант?

Най-богатият човек в Индия и притежател на телекомуникационната JioPlatforms, част от Reliance Industries, Мукеш Амбани желае да построи идната огромна, световна софтуерна компания. Aко изиграе вярно картите си, Jio скоро може да се подреди до най-големите в промишлеността - Гугъл, Amazon, Alibaba и Tencent.

Платформата към този момент има екосистема от приложения, в която оферират всевъзможен вид услуги - от онлайн извършване на покупки на хранителни артикули до стрийминг на видео. Платформата обслужва 388 милиона души, абонирани посредством мобилната мрежа Reliance Jio в Индия.

" Амбани несъмнено желае JioPlatforms да е освен това от телекомуникационна компания. Той желае компанията да бъде идващият Гугъл или Tencent от Индия ", споделя Уили Фернихоуф, анализатор от PitchBook.

" Крайната цел ", съгласно анализатора на Counterpoint Research Тарун Патък, е да се трансформира във платформа с всичко за всеки индиец.

Под управлението на Амбани Reliance Industries се трансформира от петролна и енергийна компания в разпрострат конгломерат, който включва магазини за търговия на дребно, мобилен и широколентов оператор, цифрови платформи и други.

Но с цел да изкара проектите си на последващо равнище, Амбани се нуждаеше от помощ от Силиконовата котловина и по този начин той прибегна до партньорство за $5,7 милиарда с Фейсбук и неговата световна услуга за известия WhatsApp. Когато договорката беше оповестена предишния месец, мащабът на упоритостта му беше явен.

" Тази печеливша рецепта ще бъде разширена, с цел да служи на други основни заинтригувани страни от индийското общество ", сподели Амбани. 

Сделката, която към момента чака регулаторно утвърждение, даде знак, че Амбани и Фейсбук се пробват да основат платформа, на която можете да извършите всичко - от мобилно банкиране, до известия, прилагане на вашите обществени мрежи и всичко, което може да бъде вградено единствено в една платформа. С други думи, версия напопулярната услуга WeChat в Китай на Tencent.

За разлика от Tencent обаче, JioPlatforms има и солидна мобилна мрежа, на която може да разчита, с цел да построи база от клиенти.

Онлайн извършването на покупки на хранителни артикули е първата цел на партньорството. Хранителни артикули съставляват към 70% от индийския пазар на дребно, съгласно Бернщайн, а над 90% от пазара е безсистемен и ръководен от дребни квартални магазини. Очаква се общият пазар на дребно да се удвои от 676 милиарда $ през 2018 година до близо 1,3 трилиона $ през 2025 година

Онлайн пазарът на хранителни артикули в Индия е дребен и възлиза на към 3 милиарда $ тази година, съгласно изследователската компания Forrester. Но компанията съобщи, че броят на хората, които купуват храни онлайн пораства бързо поради пандемията.

Когато JioMart започва в края на предходната година, тя си сложи за цел да убеди 30 милиона дребни магазини да вършат бизнес посредством платформата.

Пандемията Covid-19 и съпътстващото блокиране в Индия форсираха нуждата от бърз достъп онлайн. WhatsApp изигра значима роля за това, защото повече от 400 милиона индийци към този момент го употребяват като главно приложение за известия и постоянно изпращат директни известия до компании, от които желаят да си купят артикули или услуги.

JioMart и WhatsApp " ще усложнят живота на Amazon и притежавания от Walmart FlipKart. Ограничителните ограничения, въведени поради Covid-19 потвърдиха едно нещо: Amazon и FlipKart не са оборудвани да доставят хранителни артикули в Индия в техния сегашен формат ", сподели Сатиш Миена, анализатор на Forrester.

Милиардерът Амбани съобщи на заседание на акционерите предходната година, че желае Reliance Industries да се трансформира в " компания с нулев чист дълг " до март 2021 година Към март 2020 година Reliance има дълг към 44 милиарда $. Въпреки, че част от бизнеса на Reliance Industries е обрързан с петрола, чийто пазар сега се намира в рецесия, предишния месец компанията съобщи, че ще реализира задачата си за нулев дълг до края на годината.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР