Най-богатият човек в Азия Гаутам Адани е в преговори за

...
Най-богатият човек в Азия Гаутам Адани е в преговори за
Коментари Харесай

Най-богатият човек в Азия планира огромен проект за чиста енергия в Мароко за доставки в Европа

Най-богатият човек в Азия Гаутам Адани е в договаряния за пускане на огромен план за възобновими енергийни източници в Мароко. Целта ще е да се доставя възобновима сила на Европа.

Индийският милиардер Адани, който стои за конгломератът Adani Group, ръководи голям брой бизнеси, които процъфтят през последните години. Един от бизнесите е обвързван с развиването на пристанищата в Индия да вземем за пример. Под шапката на група стоят голям брой бизнеси с въглищни централи. Той притежава и Adani Green Energy Limited - индийска компания за възобновима сила със седалище в Ахмедабад, Гуджарат.

Сега милиардерът обмисля построяването на вятърни и слънчеви централи в северноафриканската страна, както и уреди за произвеждане на зелен водород за експорт, съгласно анонимни източници на Bloomberg.

Проектът би бил най-големият в бранша на чистата сила на Адани отвън Индия, като се счита, че може да доближи 10 гигавата.

Реализацията на плана ще е на два стадия. Има и проекти за доставка на електрическа енергия на локално равнище и за експорт на електрическа енергия непосредствено към Европа.

Междувременно акциите на Adani Green нарастнаха с 3,6% тази седмица, което е най-голямото нарастване от два месеца.

Държавите в Северна Африка и елементи от Близкия изток се считат за евентуални центрове за произвеждане на зелен водородни, поради изобилието от слънце и вятър и близостта до основни експортни пазари, в това число Европа.

Този юли индийската ReNew Energy Global подписа първичен контракт за създаване на план за зелен водород на стойност 8 милиарда $ в Египет.

Адани желае бизнес империята му да е най-големия производител на чиста сила в света до края на десетилетието, макар че продължава да прави огромни вложения в изкопаеми горива.

Това няма да е елементарно, тъй като съперници като Reliance Industries на милиардера Мукеш Амбани и индийските държавни енергийни колоси като NTPC Ltd. и Indian Oil Corp.го следват по петите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР