Най-богатият българин у нас е бизнесменът Георги Домусчиев. Това показва

...
Най-богатият българин у нас е бизнесменът Георги Домусчиев. Това показва
Коментари Харесай

Божков аут, Георги Домусчиев стана най-богатият българин

Най-богатият българин у нас е предприемачът Георги Домусчиев. Това демонстрира класацията на CEOworld. Състоянието му се дефинира на 2,2 милиарда $.

 

Домусчиев е един от мажоритарните притежатели на компанията за фармацевтични и ветиринарно-медицински артикули. Предприятието е от дребното държавни компании, които след приватизацията просперират. Произвежда стотици ветеринарни лекарства, витамини и антибиотици, които се изнасят допълнително от 70 страни по света.

 

Не излиза наяве обаче за какво класацията изпуска неговия брат и съучастник Кирил Домусчиев, защото през 2021 година и двамата влязоха в класацията на списание " Форбс " за милиардери. Изданието пресмята, че за оня миг всеки един от двамата има по 2,1 милиарда $, като положението им идва от равните дялове в " Адванс пропъртис " плюс доходи от минали продажби и дивиденти.

Според Българска народна банка Георги и Кирил Домусчиеви са единствените милиардери в България

Любопитното в материала на " Форбс " за Домусчиеви е, че списанието също показва като главен източник на положението им бизнеса с медикаменти за животни.

Наскоро пък от Българската национална банка оповестиха, че в България има двама милиардери - Георги и Кирил Домусчиеви, и над 1200 милионери. За последната година страната ни се е сдобила с нови 255 милионери. Така българите с банкови влогове, надхвърлящи 1 млн. лв. през 2023 са 1277.

Дълги години ранглиста за най-богатите българи се оглавяваше от Васил Божков, чието положение се оценяваше на сред 1 и 3 милиарда лв.. Някогашният хазартен необут и колекционер на антики сега е обвинен осъществяването на редица закононарушения и е под домакински арест в София. 

 

През януари 2020 година Божков напусна България и изяга в Дубай, с цел да избегне задържането си. Повдигнати му бяха редица обвинявания, сред които свързани с убийства, пране на пари, укриване на налози, обезчестяване. Три години по-късно той се завърна в България и още на летището бе арестуван. Прекара няколко дни в килия. Връщането му стана няколко дни след убийството на Алексей Петров.

Към 29 ноември 2023 година с чисто положение от почти 250 милиарда долара Илон Мъск отново е най-богатият човек в Съединени американски щати и в света. В същото време Бернар Арно заема короната във Франция с чисто положение от 188,7 милиарда $.

 

Следват Джеф Безос със 169,1 милиарда $, Лари Елисън със 146,3 милиарда $ и Уорън Бъфет със 121 милиарда $. Марк Зукърбърг е шести със 119,8 милиарда $. Бил Гейтс и Уорън Бъфет са надлежно на седмо и осмо място.

 

Карлос Слим Елу пък е най-богатият човек в Мексико с чисто положение от 95,4 милиарда $, следван от Мукеш Амбани в Индия с чисто положение от 93 милиарда $ и Амансио Ортега в Испания с чисто положение от 95,5 милиарда $.

Автор: lupa.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР