Най-богатият 1% от човечеството е отговорен за повече въглеродни емисии,

...
Най-богатият 1% от човечеството е отговорен за повече въглеродни емисии,
Коментари Харесай

77 милиона мегабогаташи произвеждат повече въглеродни емисии от най-бедните 66%

Най-богатият 1% от човечеството е виновен за повече въглеродни излъчвания, в сравнение с най-бедните 66%. Това води до ужасни последствия за уязвимите общности и световните старания за справяне с изключителната климатична обстановка, се показва в нов отчет.

Най-изчерпателното изследване на световното климатично неравноправие, правено в миналото, демонстрира, че тази елитна група, формирана от 77 милиона души, в това число милиардери, милионери и хора с приходи над 140 000 щатски $ годишно, съставлява 16% от всички излъчвания на CO2 през 2019 година -

задоволително, с цел да аргументи повече от един милион смъртни случая заради топлота.

Изследването е на интернационалната асоциация Oxfam, Стокхолмския институт по околна среда и други специалисти, както и The Guardian. Те са обединени в особено следствие, наречено Голямото въглеродно разделяне. То изследва аргументите и следствията от въглеродното неравноправие и непропорционалното влияние на свръхбогатите, които са наречени „ елита на замърсителите “. Климатичната правдивост ще бъде преди всичко в дневния ред на срещата на върха за климата на Организация на обединените нации Cop28 този месец в Обединените арабски емирства.

Докладът на Oxfam демонстрира, че до момента в който най-богатият 1% са склонни да живеят климатично изолиран живот,

техните излъчвания – 5,9 милиарда тона CO2 през 2019 година – са виновни за големи вреди върху природата.

Най-голямата тежест пада непропорционално върху хората, живеещи в беднотия, маргинализираните етнически общности, мигрантите и дамите и девойките, които живеят и работят на открито или в домове, уязвими от рискови климатични условия. Тези групи е по-малко евентуално да имат спестявания, застраховки или обществена отбрана, което ги излага на по-голям стопански, както и физически риск от наводнения, суша, горещи талази и горски пожари. Организация на обединените нации споделя, че разрастващите се страни съставляват 91% от смъртните случаи, свързани с рискови метеорологични условия.

 „ Свръхбогатите ограбват и замърсяват планетата до степен на заличаване

и тези, които минимум могат да си го разрешат, заплащат най-високата цена “, коментирс Киара Лигуори, старши консултант по политиката за правдивост в региона на климата на Oxfam.

Разликата в благосъстоянието сред нациите единствено частично изяснява несъответствието. Докладът демонстрира, че през 2019 година – последната година, за която има изчерпателни данни – страните с високи приходи (предимно в световния север) са виновни за 40% от световните основани на потреблението излъчвания на CO2, до момента в който приносът на страните с ниски приходи (предимно в световния юг) е бил незначителните 0,4%.

Африка, която е дом на към един на всеки шестима души от международното население, е виновна за единствено 4% от излъчванията.

Oxfam приканва за високи налози върху благосъстоянието на свръхбогатите и данък върху фирмите, работещи с изкопаеми горива, с цел да се подкрепят най-засегнатите, да се понижи неравенството и да се финансира преход към възобновима сила.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР