Най-богатите хора в САЩ са и едни от най-големите замърсители

...
Най-богатите хора в САЩ са и едни от най-големите замърсители
Коментари Харесай

Най-богатите американци са отговорни за 40% от замърсяването на планетата

Най-богатите хора в Съединени американски щати са и едни от най-големите замърсители в света – освен поради солидните си домове и частни самолети, само че и поради изкопаемите горива, генерирани от фирмите, в които влагат парите си, заяви Си Ен Ен. Ново изследване, оповестено в списание PLOS Climate, откри, че най-заможните 10% от американците са виновни за съвсем половината от замърсяването на планетата в Съединени американски щати и прикани държавните управления да се откажат от " регресивните ” налози върху въглеродния интензитет на това, което хората купуват, и вместо това се концентрират върху облагането на замърсяващи климата вложения.

" Глобалното стопляне може да бъде това голямо, съкрушително, мъгляво нещо, което се случва в света, и вие се чувствате по този начин, като че ли нямате никаква власт над него. Донякъде знаете, че допринасяте за това по някакъв метод, само че в действителност не сте наясно с какъв брой ”, споделя Джаред Стар, академик в Университета на Масачузетс Амхърст и създател на отчета.

За да създадат изследването, откривателите анализирали голям масив от данни, обхващащи 30 години, с цел да свържат финансовите преводи с въглеродното замърсяване.

Те разгледали замърсяването на планетата, породено от директната активност на фирмите, както и тяхното влияние върху климата по-надолу по веригата на доставки - да вземем за пример по-голямата част от излъчванията на една петролна компания идват, когато нейните клиенти изгарят добития от нея нефт.

По този метод се получава въглероден отпечатък за всеки $ икономическа интензивност в Съединени американски щати, който откривателите свързват с семействата, като употребяват данни от изследвания на популацията, показващи браншовете, в които работят хората, и техните приходи от заплати и вложения.

Те откриват, че най-богатите 10% в Съединени американски щати, т.е. семействата, които

печелят повече от 178 хиляди $ на година,

са виновни за 40% от замърсяването на планетата, породено от индивида. Само приходите на най-големия 1% - семействата с над 550 хиляди $ на година - са свързани с 15-17% от замърсяването.

В отчета са посочени и така наречен компании " свръх източници ” - това са компании, които отделят на час излъчвания от 100 или повече кг метан в атмосферата.

Те са съвсем извънредно благосъстоятелност на най-богатите 0,1% от американците. Концентрирани са в браншове като финансите, обезпечаване и минно дело и създават общо към 3 хиляди тона въглеродно замърсяване годишно.

Имайки това поради, учените пресмятат, че хората би трябвало да лимитират своя въглероден отпечатък до към 2,3 тона годишно, с цел да се оправят с изменението на климата.

" Чрез приходите си единствено за 15 дни домакинство, което е от най-богатите 0,1%, генерира повече въглеродно замърсяване, в сравнение с едно семейство на дъното на 10-те % може да генерира през целия си живот ”, разкрива Стар.

Въздействието върху климата не се отнася единствено до размера на приходите на хората, само че и до браншовете, които ги генерират.

Според отчета едно домакинство, което печели 980 хиляди $ от някои браншове на изкопаемите горива да вземем за пример, ще се смята за свръхизточник. Но друго, което печели пари от болничната промишленост, би трябвало да генерира 11 млн. $, с цел да създаде същото количество замърсяване.

Авторите на отчета приканват политиците да премислят метода, по който ползват таксите за справяне с климатичната рецесия.

Данъците върху въглеродните излъчвания, които са ориентирани към това, което хората купуват - храна, коли, облекла - " санкционират непропорционално бедните, като в същото време оказват едва влияние върху извънредно богатите ”, отбелязва Стар.

Освен това те пропущат част от благосъстоянието на заможните хора, което те

изразходват за вложения,

а не за закупуване на движимости. Вместо това държавните управления би трябвало да се съсредоточат върху налози, ориентирани към акционерите и вложенията, свързани с въглеродни излъчвания, се споделя в отчета.

Въпреки че това ще бъде " сложна политическа задача ”, признава Стар, изключително като се има поради, че най-богатите нормално имат непропорционална политическа власт.

По света са предлагани доста хрумвания за данъчно облагане на въглеродните излъчвания, в това число изключителни налози върху фирмите за изкопаеми горива и налози върху благосъстоянието, само че единствено някои от тях са политически осъществими.

Разбира се, голямото влияние на богатите върху климата надалеч не е проблем единствено на Съединени американски щати. В международен мащаб замърсяването на планетата от милиардерите е милион пъти по-голямо от това на междинния човек отвън най-богатите 10% в света, се споделя в отчет от предходната година на организацията с нестопанска цел Oxfam.

Източник: " "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР