Най-богатите 10% от американците вече притежават цели 89% от всички

...
Най-богатите 10% от американците вече притежават цели 89% от всички
Коментари Харесай

Най-богатите 10% от американците притежават близо 90% от всички акции в САЩ

Най-богатите 10% от американците към този момент имат цели 89% от всички акции, държавни от семействата в Съединени американски щати. Това е рекорден дял, който показва сериозната роля на финансовите пазари за покачването на неравенството, написа CNBC.

Горният 1% добави над 6.5 трилиона $ към благосъстоянието си, под формата на корпоративни дялове и взаимни фондове, по време на COVID-19 пандемията. В същото време, останалите 90% са добавили общо 1.2 трилиона $, сочат най-новите данни на Федералния запас.

Размерът на корпоративните дялове и взаимните фондове, притежавани от горните 10% по благосъстояние е връх за второто тримесечие. Останалите 90% имат към 11% от самостоятелно притежаваните акции, което е спад от 12% по отношение на интервала от преди пандемията.

Капиталовите пазари, които записаха съвсем двоен растеж по отношение на март 2020 година, и прибавят близо 40% от началото на тази година, са главният източник за генериране на богатство в Съединени американски щати по време на пандемията. Според анализатори, този развой има отношение и към разтварянето на ножицата сред небогати и богати.

Общото благосъстояние на горния 1% към този момент възлиза на дял от 32% от общото благосъстояние в страната - рекордна стойност, излиза наяве от данните на Фед. Близо 70% от техните облаги, насъбрани през последната година и половина, което е едно от най-бързите генериране на положение в историята, идва от акции.

" Горният 1% има много акции, всички останали притежаваме малко “, споделя Стивън Розентал от Urban-Brookings Tax Policy Center.

Нарастващата централизация на богатство идва макар милионите нови вложители, които навлязоха на финансовите пазари по време на пандемията.

Приложението за търговия Robinhood, основано от българина Владимир Тенев, регистрира над 10 млн. нови сметки през последните 2 години, като понастоящем към този момент има над 22 млн. регистрации – доста от тях на младежи, които влагат за първи път.

Въпреки, че пазарът става все по-всеобхватен, генерирането на благосъстояние остава все по този начин съсредоточено.

Розентал показва, че макар, че има войска от нови вложители, те към момента са дребни, със междинен баланс по сметка в Robinhood от към 4 500 $.

Когато пазарите порастват, дребните вложители генерират дребни облаги по отношение на едрите инвеститори, които имат стотици хиляди и даже милиони под формата на акции.

" Много от младите вложители купуват на по-високи цени спрямо едрите вложители, които са на пазара от години и се радват на огромна рентабилност “, споделя Розентал.

Освен това, множеството нови вложители залагат на бързи покупки и продажби с левъридж, надявайки се за бързи облаги. При все, че тази тактика може да сътвори спечелили, тези без шанс печелят по-малко, в сравнение с от вложителите, които задържат позицията си за по-дългосрочни интервали.

Горните 10% регистрират скок в цената на притежаваните акции от 43% в интервала януари 2020 – юни 2021, сочат данните на Фед. Останалите 90% записват скок в цената на акциите от 33% за същия интервал.

Още:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР