Най-апетитните имоти в район Студентски“ са включени в капитала на

...
Най-апетитните имоти в район Студентски“ са включени в капитала на
Коментари Харесай

Паркинг пред Студентска поликлиника скара кмет и общинска фирма |

Най-апетитните парцели в регион „ Студентски “ са включени в капитала на общинската фирма „ Пазари Изток “ ЕАД и те работят като скрита приватизационна организация. Сега гръмна следващият им скандал – паркингът пред Студентска поликлиника е трансфорат в частен заплатен паркинг от тях. 

Това заяви на кметът на регион Студентски " Петко Горанов от Демократична България. 

Същия този паркинг, част от уличната регулация, която е обществена общинска благосъстоятелност, скандално е с изменен юридически статут в годините обратно с гласоподаване на СОС (с прекомерно противоречива правомерност – смяна от обществена общинска благосъстоятелност в частна общинска собственост) с директната цел да се включи в капитала на тази общинска компания, твърди Горанов. 
Резонно поражда въпросът – за какво се включва в капитала на една общинска компания, чийто предмет на активност е стопанисването на общински пазари, а не се даде за стопанисване и ръководство на друга общинска компания – ДКЦ 5 ЕООД (Студентска поликлиника), което би имало директна обществена устременост? Ще предизвиквам посредством групата общински съветници от Демократична България запитване към кмета Фандъкова по този въпрос, твърди Горанов. 

OFFNews пък изиска през днешния ден отговор от " Пазари Изток " ЕАД, откъдето ни дадоха отговор: 

На съображение Решение №35 по Протокол №30 от 29.01.2009 година на СОС за превръщане на „ Пазари Изток “ като повсеместен приемник на прекратеното „ Кампус “, посредством вливане с цялото си имущество на „ Кампус “ ЕООД, недвижимият парцел по АОС №401/28.03.2000 година е включен в капитала на „ Пазари Изток “ ЕАД. 

До сегашния миг сдружението е притежател на парцела, като за същия годишно се заплащат дължимите налози и такси.

С решение №99 по Протокол №57 от 07.08.2003 година на СОС режимът на обществена общинска благосъстоятелност избран за недвижимия парцел, се трансформира в режим на частна общинска благосъстоятелност. Причината за смяната може да бъде тествана в отчета към решението, с който ние не разполагаме. В същия отчет може да бъде тествана и повода, заради която теренът е бил включен в капитала на „ Кампус “ ЕООД, най-вероятно тя е била, че сдружението е имало за предмет на активност: Поддържане, ремонт и реорганизация на здания, благоустройствени и комунални фондове, създаване и стопанисване на благоустройствени и комунални обекти с общинско значение, строителство, строително ремонтни услуги, озеленяване и поддържане на зелени системи, отдаване на имущество чартърен (основно в регион Студентски). 

Съгласно Подробен организационен проект – застроителен и регулационен проект, утвърден с решение №468 по протокол №70 от 22.07.2010 година на СОС разказаният парцел попада в улична регулация. До сегашния миг Подробен устройствен план не е осъществен , като на съображение член 55 от Закон за устройство на територията (Закон за устройство на територията) – „ До реализирането на подробния организационен проект поземлените парцели могат да се употребяват за краткотрайни открити паркинги, пазари за сергийна търговия, открити обекти за спортни действия и площадки за игра, преместваеми обекти по член 56, алинея 1 и други сходни открити обекти въз основа на позволение за градеж, надлежно позволение за слагане, при условия и по ред, избрани с разпоредба на общинския съвет. “ Предвид това и с оглед че парцелът е благосъстоятелност на сдружението бяха подхванати дейности по неговото отдаване чартърен с само предопределение за открит паркинг.

Поради влошаващата се икономическа конюнктура в резултат на Коронавирус 19 и нуждата от осъществяване на доходи за сдружението, Съветът на шефовете на „ Пазари Изток “ ЕАД взема решение за провеждането на конкурс за отдаване чартърен на парцела.

На 21.10.2020 година беше извършен конкурс, според наредбите на Наредба за реда за основаване на търговски сдружения и практикуване на правата на благосъстоятелност на общината в комерсиалните сдружения, на който се явиха 7 участника. С първия класиран участник беше подписан контракт с месечна наемна цена от 7200 лева с Данък добавена стойност, при минимална избрана цена от лицензиран оценител от 1400 лева с Данък добавена стойност. (В случай че Следствен отдел към окръжна прокуратура вземе решение за създаване на тази второстепенна улица, в контракта за наем е планувана уговорка за прекратяването му в едномесечен период от страна на наемодателя.)

Считаме че, отдаването на терена чартърен за паркинг с построено видеонаблюдение и следен достъп ще докара до повече сигурност, ред и по-добра организация на паркирането в региона пред Студентска поликлиника. Ако жителите и посетителите на поликлиниката не желаят да употребяват заплатен паркинг, те могат да употребяват свободни места за паркиране в радиус от 150 м. от здравното заведение.

Основният предмет на активност на сдружението е стопанисване на общински пазари, като според устава на сдружението предметът на активност е: „ стопанисване, поддържане и отдаване чартърен на открити и закрити търговски площи и уреди, както и всяка друга активност, която не е неразрешена от закона. “, т.е. без да се лимитират площите единствено до такива ситуирани върху пазарни площадки.

До този миг " Диагностично - Консултативен Център V - София " ЕООД не е предявявала искания и планове по повод използването на този паркинг, защото разполага със личен подобен. Също по този начин има обезпечен свободен достъп и заход за коли за спешна помощ и паркиране на няколко автомобила пред самия вход на поликлиниката.

На 27.01.2020 година на среща сред изпълнителния шеф, ръководителя юридически отдел на „ Пазари Изток “ ЕАД и кметът на регион Студентски беше извършена среща, на която бяха разисквани парцелите на сдружението в региона, и желанията за тяхното стопанисване. В това число беше показано желанието въпросният парцел да бъде предан чартърен като открит паркинг. След като е бил осведомен с него, господин Горанов е имал задоволително време да изрази своето противоречие преди оповестяването на състезанието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР