Най-активният вулкан във Филипините изригна, изхвърляйки лава и серен газ.

...
Най-активният вулкан във Филипините изригна, изхвърляйки лава и серен газ.
Коментари Харесай

Вулканът Майон във Филипините изригна

Най-активният вулкан във Филипините изригна, изхвърляйки лава и серен газ. Това наложи евакуацията на близо 13 000 поданици в югоизточната част на основния остров на страната, оповестява СиЕнЕн.

Филипинският институт по вулканология и сеизмология предложи всички в радиус от 6 километра (опасната зона) от вулкана Майон да бъдат евакуирани заради заплаха от скални рухвания, свлачища и фрагменти от изригването.

Нивото на паника за вулкана беше нараснало до 3 от вероятни 5 предходната седмица. 88% от жителите, живеещи в рисковата зона, бяха евакуирани, а напъните за пренасяне на останалите не престават, показва Информационната работа на филипинската провинция.

Разположен на остров Лусон на към 330 километра югоизточно от Манила, Майон е един от най-активните вулкани в света. Институтът по вулканология предизвести, че е допустимо рисково изригване в границите на седмици или даже дни.

В рамките на последните 24 часа вулканичната мрежа на Майон записва 21 слаби вулканични трусове, както и интензивност на потока лава от кратера. Директорът на Институтът по вулканология Тересито Баколкол съобщи, че следят от близко обстановката във вулкана и могат да покачат равнището на паника до 4 степен, в случай че има увеличение на вулканичните трусове.

За финален път вулканът Майон изригна мощно през 2018 година, като покри околните градове с дебели пластове пепел.
 Филипините покачват равнището на паника поради вулкана Майон
Филипините покачват равнището на паника поради вулкана Майон

Хората в радиус от 6 километра от вулкана би трябвало да бъдат евакуирани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР