Навсякъде в България можем да срещнем бездомни котки и навярно

...
Навсякъде в България можем да срещнем бездомни котки и навярно
Коментари Харесай

Как да помогнем на бездомните котки през зимата?

Навсякъде в България можем да срещнем бездомни котки и вероятно на доста от нас ни е жалост за благите животинки, само че не можем да си позволим да приберем улична котка вкъщи. Но можем ли в действителност да им помогнем да преживеят по-комфортно мразовитите зимни дни?

През множеството време бездомните котки ще могат да се оправят сами в зимни условия, като търсят храна и ловуват и разчитат на добротата на хората. Но нещата могат да станат доста по-лоши, когато настъпят в действителност огромни студове. Има няколко метода, по които можете да помогнете на бездомните котки във вашия квартал, град или село да оцелеят през зимата с минимални компликации. Ако можете да получите поддръжката на съседите си, ще още по-добре.

Осигуряване на къщичка/подслон за бездомните котки през зимата

Котките през зимата не се нуждаят от доста пространство, а единствено от пространство, задоволително огромно, с цел да могат да стоят и да се движат в близост и да се пазят от външни закани. Когато времето стане студено, котките ще се опитат да останат на топло и ще основат свои лични убежища на труднодостъпни места. Имайки това поради, можете да употребявате всяко пространство и материали, които са ви разполагаем, с цел да създадете дребен заслон.

Укритията за бездомните котки през зимата могат да бъдат направени от съвсем всичко, от здрава картонена кутия, сложена върху здрав пластмасов панер за отпадък, до няколко части дъски, които могат да служат за отбрана от вятър и суграшица. Котешкото " жилище " би трябвало да е задоволително огромно, с цел да побере комфортно няколко котки, само че не прекомерно необятно или високо. Всъщност, колкото по-малък е размерът, толкоз по-добре ще може да задържи телесната топлота на котките.

 Помощ за бездомните котки през зимата

Когато създавате вход към заслона, имайте поради, че отворът би трябвало да е задоволително огромен, с цел да влезе котката, само че подобен, че допустимо най-вече вятър и сняг да се утаяват отвън заслона, като в същото време го поддържат сухи вътре. Ако пространството разрешава, можете да създадете тента или найлонови " пердета ", с цел да отбраните входа. Найлонови листове или тежки торби за отпадък са евтини и елементарно налични варианти. Ако не е допустимо да отбраните входа, можете да опитате просто да поставите кутията с входа, извърнат много покрай стената.

Ако можете да вложите малко повече работа и материали във вашия заслон, пробвайте да обшиете вътрешността на покрива и стените на структурата и да уплътните шевовете допустимо най-добре. Освен това е належащо заслона да се инсталира върху основа/фундамент, с цел да се предотврати проникването на влага от земята в пода на заслона.

Естествено, подслонът за помощ на бездомните котки през зимата не би трябвало да бъде изцяло запечатан - нужна е дребна вентилация, може би няколко дребни дупки в долната част на структурата могат да служат за това. Можете да добавите мека поставка, само че одеялата и кърпите не са добра алтернатива, защото могат да се намокрят и да мухлясат и даже да замръзнат, правейки ги неизползваеми. Сламата е отличен материал, защото не задържа непотребната влага и също по този начин оказва помощ за опазване на топлината.

И най-после, уверете се, че приютът е подложен на безвредно, насаме място, където бездомните котки могат да се усещат предпазени от хищници и да следят заобикалящата ги среда.

Храна и достъп до вода за котките през зимата

Котките се нуждаят от спомагателни калории и мазнини през по-студените месеци, с цел да задоволят енергийните си потребности. Ако можете да накарате съседите си да вземат участие, даже и единствено като дарите храна на съответен човек, който да храни котките, резултатът от вашия план ще бъде доста по-добър. Сухата храна за котенца е отличен източник на спомагателни калории и уравновесено хранене. Консервираната котешка храна също е отличен източник на висококалорична храна, само че заради по-високото си наличие на течности може да замръзне при ниски температури.

 Грижи за бездомните котки през зимата

Купите за храна на коткат през зимата и вода би трябвало да бъдат предпазени от студа, в случай че е допустимо, и сложени допустимо най-близо до заслона, където животните спят, тъй че те да имат допустимо минимум потребност да се движат в близост в сурови метеорологични условия, в случай че желаят да ядат или пият.

Храненето на котките едновременно всеки ден ще им разреши да разчитат на вас и на избран график. Ако не са сигурни дали ще ядат или не, те ще излязат на открито в студа в търсене на храна, проваляйки задачата на целия план за грижи за тях. Наличието на човек, който храни животните, или група хора на ротационен график може да направи процеса по-гладък. Прясната, чиста и топла вода също е значима за оцеляването на котката. Разбира се, снегът е превъзходен източник на вода, само че не забравяйте постоянно да проверявате купата си с вода, с цел да сте сигурни, че не е замръзнала през нощта.

Въпреки че котките може да не са в положение да ви благодарят по метод, който разбирате, ще откриете, че те са доста признателни за вашата добрина и ще ви отвърнат, като ви избавят от нездравословните гризачи в региона. Тогава ще разберете, че всичко си е коствало.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР