Навсякъде има инфлация в Европа, но в България тя се

...
Навсякъде има инфлация в Европа, но в България тя се
Коментари Харесай

Асен Василев: Кризата идва по-бързо в България, защото сме по- бедни

Навсякъде има инфлация в Европа, само че в България тя се усеща по-бързо тъй като сме по-бедни. Това съобщи финансовият министър Асен Василев в Пловдив преди формалното основаване на партия „ Продължаваме Промяната”.

„ Енергийната и хранителната част заемат най-вече място в потребителската кошница на българите, по тази причина рецесията идва при нас по-бързо, в сравнение с в останалите държави”, уточни той.

По думите му сега най-голямото предизвикателство е да не се допусне цените на храните и торовете в България да продължат да порастват.

„ Ние сме единствената страна в Европейски Съюз, която от предишния юли не е повишавала цените на тока и е дала най-вече помощи за отплата на бизнеса. Енергийната рецесия е доста повече овладяна у нас, в сравнение с да вземем за пример в Гърция”, сподели още Василев и акцентира, че никой не е очаквал войната и икономическите вреди, които ще провокира тя.

Финансовият министър дефинира като „ доста добър и балансиран” последния отчет за МВФ в България. Документът предвижда двуцифрена инфлация у нас през 2022 година В него се предлага унищожаване на диференцираното Данък добавена стойност за някои артикули и услуги, въведено поради Коронавирус пандемията.

Асен Василев разяснява и тематиката за шеф на Българска народна банка. По-рано в петък Народното събрание отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански. Той акцентира, че претендентът на Има Такъв Народ не е имал безупречна известност, каквото е експлицитното условие за заемане на поста.

Вицепремиерът е уверен, че идващото предложение за началник на Българска народна банка би трябвало да бъде общо на ръководещата коалиция. „ Ако няма общо решение, по-скоро няма да има и предложение”, посочи Василев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР