Навремето Хачо Бояджиев - легендарен тв режисьор, казваше, че ако

...
Навремето Хачо Бояджиев - легендарен тв режисьор, казваше, че ако
Коментари Харесай

Стефана Здравкова: С най-мащабната си трансформация досега, NOVA променя медийния пазар в България

Навремето Хачо Бояджиев - именит тв режисьор, споделяше, че в случай че една телевизия няма лична постройка, тя не е телевизия. Ето, Нова тв към този момент има и от 1 февруари е в личен ефирен комплекс. Какво съставлява той, г-жо Здравкова?

Сградата на Нова Броускастинг Груп е единствената по рода си в България. Тя е първият независим комплекс за електронни медии от ново потомство. Създадена е особено за производството на телевизионна и радиопродукция с повърхност от съвсем 17 000 кв. м. Разполагаме с 9 свръхмодерни телевизионни и радиостудиа, просторни апаратни, монтажни и напълно нов нюзрум. Основната ни цел е да надградим постигнатото и да подобрим качеството на медийните услуги. Разполагаме с последните софтуерни новости, които дават доста повече независимост, динамичност и качество на наличието. В новата постройка обединихме всички медии от портфолиото на компанията.

Досега Нова тв беше чартърен в много огромна и модерна постройка. Каква е повода да поискате своя постройка, за какво е значимо за малкия екран да има личен дом?

Огромно преимущество за всяка медийна компания е да разполага със особено проектирана постройка. Важно е тя да бъде по размер и да е в услуга на креативния капацитет. За да се реализира добър резултат при телевизионното произвеждане, е нужна огромна височина. Искахме да осигурим на всеки един чиновник задоволително пространство и улеснения, с цел да твори и да взе участие пълноценно в работния развой. Благодаря на всички сътрудници, които вложиха сила и сърце за тази внушителна промяна. Тяхната безрезервност и професионализъм помогнаха доста за бързата акомодация.

Колко огромна е инвестицията и на каква стойност?

Инвестицията на Юнайтед Груп удостоверява сериозния ангажимент на компанията в България. Тя надвишава неведнъж средствата от последното софтуерно обновяване и мога да кажа, че в подобен мащаб в никакъв случай не е правена у нас. Това е инвестиция обаче, която се възстановява. В дълготраен проект разноските ще бъдат понижени, с помощта на
мултифункционалността на студийните пространства. Вече няма да се постанова наемането на външни студиа и построяването на декори. Преминахме напълно на LED осветяване в студийния комплекс, което сензитивно ще понижи и разхода на електрическа енергия.

Какво значи съвременно и високотехнологично на ефирен език? Какво повече ще виждат феновете?

Модерните технологии ни разрешават да бъдем несравнимо по-бързи, новаторски и потребни на феновете. Досега в новините, настоящите и спортните излъчвания имахме опция да реализираме най-много четири живи връзки по едно и също време, а в този момент можем да представяме събитията от дванадесет разнообразни точки едновременно. Управляваме студийното осветяване към този момент и с телефон, а всички студийни камери са в 4К резолюция. Нашата технология за транспорт на цифровия сигнал е безусловно същата, каквато се употребява и на пистите на Формула 1. Когато излъчваме огромните спортни събития, можем да запишем основен миг и безусловно след секунда да го повторим. Всичко е друго – нов е методът, по който се снима, имаме големи благоприятни условия при основаването на графики и видеоматериали. Софтуерът, който новинарите употребяват, е извънредно функционален - последна версия, налична единствено от няколко месеца на пазара.

Студиата са големи, от утринния блок се похвалиха, че са в 1000 кв. м. Защо е нужно сходно огромно пространство?

Пространствата в новата постройка са проектирани по отношение на потребностите на нашата компания. Всяко от петте телевизионни студиа е построено по международните стандарти и съобразено с вътрешната продукция, която сътворяваме ежедневно. Седмично излъчваме 48 осведомителни излъчвания по NOVA, а в NOVA NEWS те са на всеки час. Имаме голям брой излъчвания и рубрики, всяко със своята специфичност, трудност и времетраене, без да включвам специфичните, изключителните и коментарните студиа. Четирите радиа в нашата група разполагат с самостоятелни студиа, цифровата ни компания Нетинфо също има свое лично, с цел да създава атрактивно видео наличие. Със сигурност мащабът на студиото не е в основата на качествената публицистика, само че има основна роля в представянето на наличието. Използваме пространствата и големите видеостени мъдро, в поддръжка на образния роман. Стремим се той да бъде изчерпателен, достоверен и акуратен, без това да се трансформира в самоцел.

Построяването на ефирен комплекс надали е като градежа на един блок да вземем за пример. Кое е характерното и какви консултанти ползвахте?

Специфичен план от подобен мащаб изисква време. Основен принос за неговото завършване имаше United Group, без чиято дейна поддръжка това не би се случило. Процесът продължи към 4 години и беше разграничен на два плана, които се изпълняваха редом – строителството на самата постройка и софтуерното обезпечаване. Експертизата на Дирк Геркенс - шеф „ Програмиране, продукция и рекламни продажби “ на United Media, от който поех ръководството, беше от първостепенно значение в избора на софтуерни запаси. Той към този момент беше правил сходна рационализация в Унгария, по тази причина и опитът му бе скъп. Доставчиците на софтуерното ни съоръжение са едни от най-големите в света. Една и съща компания да вземем за пример обезпечи телевизионното лъчение на нас и на Световното състезание по футбол в Катар. Служителите ни минаха през разнообразни образования според от спецификата на тяхната работа. Те бяха обучавани от интернационален екип от специалисти. Строежът на постройката обаче бе осъществен напълно от български компании, като всеки един стадий детайлно бе обсъждан и съветван с мениджърите в Нова Броудкастинг Груп.

Какво ви струваше преместването и имаше ли неспокойствие и стрес дали на 1 февруари всичко ще тръгне безпроблемно? Така ли стана, имаше ли гафове?

В дългия развой на този многоаспектен план срещнахме не една и две компликации. Но не допуснахме те да повлияят на крайния резултат. Войната в Украйна също се отрази на веригата на доставки на всички софтуерни компании и надлежно на периодите и при нас, което не бе допустимо да се планува. По време на първия ефир имаше огромно неспокойствие и доста страсти, което е изцяло разбираемо. Но съществени неточности не допуснахме и това за следващ път потвърди, че сме един извънредно ефикасен и стимулиран екип.
Освен новите сезони на предаванията ще има ли нещо невиждано до момента - какви тв министър председатели са готови или в развой на реализация?

Компанията разполага с най-богатото спортно наличие. След като излъчихме Световното състезание по футбол в Катар в 4К резолюция, дадохме опция на футболните почитатели да наблюдават мачове и от Висшата лига с съвършено качество на картината. Това, което следва да предложим за първи път в България са надпреварите от Формула 1 в 4К.
Ексклузивните спортни стратегии ще бъдат обогатени с спомагателни коментарни студиа и професионални разбори.

Преди близо година поехте управлението на Нова Броудкастинг груп. Какви са фантазиите ви за компанията, до каква степен ще стигне тя?

Това е компания, която 28 години не е серпантина да върви по пътя на нововъведенията. И миг като този, в който се случи най-мащабната й промяна, е изцяло подобаващ. Нова Броудкастинг Груп трансформира медийния пазар в България непрестанно и съм сигурна, че хората, които работят за нейния триумф, постоянно ще го вършат. Аз също се трансформирам. През последните месеци се убедих, че и най-амбициозният проект може да се окаже стеснен за креативния ни обсег. Нашият гений не може да се пресметна авансово. Всеки ден се увещавам, че в нещата, които вършим, има и доза магия. За разумен човек като мен това беше ненадейно, само че прелестно изобретение.

Цялото изявление със Стефана Здравкова може да прочетете.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР