Навръх Нова година българите вече са избрали дали да празнуват

...
Навръх Нова година българите вече са избрали дали да празнуват
Коментари Харесай

Работа по празниците – заслужава ли си и каква надница се полага за положения труд?

Навръх Нова година българите към този момент са избрали дали да честват със фамилиите си у дома, в ресторант или са резервирали прелестно място в туристическа дестинация. Някои специалности обаче дежурят по време на празниците или се грижат за положителното въодушевление в курортите. Според Кодекса на труда за работата по време на публични празници, работодателят дължи най-малко двойно нарастване.

 

Силван Иванов от Велико Търново от седемгодишен е отдаден и се развива в илюзионното изкуство. От 14-годишен заниманието му се трансформира в професионално предопределение. За поредна година на 31 декември той няма да почива, а ще взе участие в новогодишна стратегия и ще се грижи за настроението на празнуващите.
Магията...Точно по тези празници аз оказвам помощ да се реализира. Дали у децата или родителите - виждам пламъка в очите им - дали като покажа гълъбче или огън, изключително в децата, това ги кара да повярват повече в магията. Особено по празниците имаме най- доста участия с моите сътрудници. Особено по тези празници - това ни е силата.
Силван Иванов, илюзионист

Хонорарите за участия на Силван по време на празници са двойно по-високи.

„ Но това ни е работата, ние забавляваме хората, също освен ние работим – работят доктори, заведения за хранене, служители на реда, доста специалности има, които по тези празници работят. Според мен е вярно да се заплати „ от горната страна “. Това са празници, където хората почиват, събират се фамилно и е вярно хората, които работят през тези дни, да получават повече “, показва той.

Ивон Христов ще сервира точно на Нова година в квалитетен ресторант в Дряново, който е запазен от посетители на града.

„ Аз работя като сервитьор, в този момент по празниците е доста натоварено, работя доста часове има доста хора ожт други градове в Дряново и в този момент мисля, че ще е двоен надникът, както беше и по Коледа, по този начин мисля, че ще постъпи моят началник, защото по този начин е заслужено. Радвам се, че ще работя по празниците, мисля че добре съм решил, защото вместо аз да си карам празниците с моето семейство, мисля че добре ще ми заплатят, както ми заплатиха на Коледа “, счита сервитьорът.

„ Очаквам двойно заплащане, по тази причина че ще работя в празничните дни “, споделя пощальон.

Занаятчии, художници и търговци на сувенири, също ще работят през празничните дни.

„ При мен може всички да открият ръчно направени сувенири, подобаващи за всевъзможни празници, за деца и възрастни “, споделя Теодора Христова, производител и търговец на сувенири.

Не всички работодатели обаче съблюдават прецизно Кодекса на труда, изключително в частния бранш, и ще изплатят двойно заплащане на своите чиновници за работата по празничните дни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР