Навръх Никулден по традиция Православният богословски факултет при Великотърновския университет

...
Навръх Никулден по традиция Православният богословски факултет при Великотърновския университет
Коментари Харесай

26 богослови и иконографи от ВТУ получиха дипломи

Навръх Никулден по традиция Православният богословски факултет при Великотърновския университет изпраща своите абитуриенти.

„Седем бакалаври и 18 магистри завършват образованието си в двете специалности „ Теология ” и „ Църковни изкуства ”, заяви зам.-деканът на факултета доцент Светлозар Влайков. Официалната гала по връчването на дипломите се състоя след празничната литургия в църквата „ Свети Николай ” в остарялата столица.

„ Тази година е измежду най-успешните за нас. Според рейтинговата система направлението ни „ Религия и теология ” заема второ място, а „ Църковни изкуства ” се класира на влиятелната трета позиция. Акредитирана беше и докторска стратегия по иконопис. Доктори по църковни изкуства не се създават на никое място другаде с изключение на в нашия факултет ”, означи доцент Влайков.

Като достижение за качественото обучение в образователното звено зам.-деканът уточни внушителния брой докторанти – 49, от които 6 тази година сполучливо са защитили дисертации. Сред тях е митрополитът на Гостивар Йосиф. Предстои научни писания да защитят един духовник от Русия и двама от Румъния.

„ Благодарение на оценката от 9,45 привличаме и повече студенти. В степен магистър образоваме сега две дами от Южна Корея. Но най-важното събитие бе оповестяването на Струмишкия митрополит Наум за почетен лекар на Великотърновския университет. Това получи извънреден интернационален отзив, считам, че способства и за развиването на българо-македонските връзки ”, разяснява доцент Влайков. По негови думи Университетът е различим към този момент в чужбина. „ Принос за това има изложбата на наши студенти и преподаватели в Българския културен институт в Париж. Експозицията беше доста добре оценена. Предстои възпитаниците ни да се показват със свои произведения и в навечерието на Рождество Христово ”, сподели зам.-деканът на Православния богословски факултет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР