Наводненията в Южна Бразилия оставят десетки жертви, множество бездомни

...
Наводнения от циклон в Южна Бразилия отнесоха къщи, хванаха шофьори
Коментари Харесай

Наводнения от циклон в Южна Бразилия отнесоха къщи, хванаха шофьори в превозни средства и затрупаха улици в няколко града, убивайки най-малко 31 души и оставяйки 2300 без дом, съобщиха властите в сряда.

Повече от 60 града са засегнати от понеделник вечерта насам от бурята, която е най-смъртоносната в щата Рио Гранде до Сул, каза губернаторът Едуардо Лейте.

„Прелитането, което направихме току-що, показва размерите на абсолютно необичайно събитие“, каза Лейте във видео, публикувано в акаунтите на щата в социалните медии. „Не бяха засегнати само крайречни общности, но цели градове бяха напълно компрометирани.“

Видеоклипове, заснети от спасителни екипи във вторник и публикувани от онлайн новинарския сайт G1, показват няколко семейства на покривите на къщите си, които молят за помощ, когато реките излязоха от коритата си. Някои райони бяха напълно отцепени, след като широки булеварди се превърнаха в бързо течащи реки.

Лейт каза в сряда, че броят на загиналите е достигнал 31, а държавните служби за извънредни ситуации казаха, че най-малко 2300 души са останали без дом. Други 3000 трябваше временно да евакуират къщите си.

В Мукум, град с около 50 000 жители, спасителите откриха 15 тела в една къща. След като бурята отмина, жителите откриха следа от разрушения покрай реката, като повечето сгради бяха пометени до нивото на земята. Изображения показват овца, висяща на електрическа линия - индикация за това колко високо се е повишила водата.

„Водата пристигна много бързо, покачваше се с два метра (6½ фута) на час“, каза жителят на Мукум Маркос Антонио Гомес, стоящ на върха на купчина отломки. „Нищо не ни остана. Нито дори дрехи.“

Като индикация за това колко дълго хората може да останат блокирани, кметството на Мукум посъветва жителите във вторник да потърсят доставки, за да задоволят нуждите си за следващите 72 часа. Други градове призоваха своите граждани с лодки да помогнат в спасителните операции.

Гомес, 55-годишен бизнесмен, каза, че за четвърти път от 15 години къщата му е повредена от наводнения. Той каза, че това е най-лошото досега и очаква нови наводнения в бъдеще.

„Няма начин да живеем тук. Това ще се върне. Трябва да изоставим (това място)", каза Гомес.

Много от жертвите загинаха от токов удар или бяха хванати в капан в превозни средства, съобщи онлайн новинарският сайт G1. Една жена почина, докато беше пометена по време на опит за спасяване.

Екипите за търсене и спасяване са се съсредоточили върху долината Таквари, на около 150 километра (30 мили) северозападно от столицата на щата Порто Алегре, където са регистрирани повечето жертви и щети. Но тези усилия се разшириха по-далеч на запад в сряда сутринта, с хеликоптери, изпратени до долината на Рио Пардо.

Очаква се още проливни дъждове да ударят централно-южния регион на щата, като вероятно ще спестят най-тежко засегнатите райони.Властите поддържат три предупреждения за наводнения в сряда - за реките Jacui, Cai и Taquari .

Рио Гранде до Сул беше ударен от друг циклон през юни, който уби 16 души и причини разрушения в 40 града, много от тези около Порто Алегре.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР