Навлизайки в социалните мрежи, човек постепенно започва да губи допира

...
Навлизайки в социалните мрежи, човек постепенно започва да губи допира
Коментари Харесай

Мартин Петрушев: В социалните мрежи човек губи допира си с реалността и заживява с илюзии

Навлизайки в обществените мрежи, човек последователно стартира да губи допира си с действителността, със личното си схващане, тъй като претърпява всичко през едни илюзии. Това сподели преводачът и редактор Мартин Петрушев в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

По думите му в обществените мрежи човек демонстрира облик, който желае да представи  даже пред самия себе си. " В прочут смисъл тук се губи връзката с действителността, даже до степен, в която ти не разпознаваш какво си, тъй като се проектираш върху един аватар и се самоубеждаваш, че този аватар е твоята вярна реалност. Колкото повече човек се отъждествява със своя аватар, толкоз повече той губи от себе си. Той безусловно претърпява загуби и вреди на личната си персона, за сметка на едно цифрово его. Човек стартира да се самопроектира върху една дребна точица и става последователно едноизмерен. Губят се всички вероятни пластове на неговата персона, които могат да бъдат в следствие разгърнати в самото съществуване, в самата реалност “, разяснява Мартин Петрушев.  

Социалните мрежи въздействат отрицателно и върху способността за централизация.  

" Това е особено за дребните деца – те задържат вниманието си малко върху едно нещо, изследвайки действителността и пробвайки се да разширят границите на личното си усещане, търсейки нещо ново. Но обществените мрежи въздействат по противоположен метод на порасналите хора “, уточни Петрушев.  

Социалните мрежи последователно стават естествена среда и за подрастващите генерации. " Те стартират да живеят доста постоянно в една симулация на това, което е действителността към тях. Много постоянно виждаме по какъв начин те са радикално разнообразни в този свят, в който обитават. Тук има едно деформиране на действителността, която залъгва, че непрестанно се самопостига, че всички са доста сполучливи, че цялата действителност е сведена до един микромомент. Това втвърдяване на действителността изцяло я размива и я губи “, изясни Мартин Петрушев.  

По думите му хората от ден на ден се усамотяват в цифровите си аватари и стартират да се губят там. " Предстои тежко издавяне на маси в цифровото тресавище. Единствените същински хора ще са тези, които са запазили някаква сериозна отдалеченост. Тези, които са изцяло всмукани в цифровите аватари, не мисля, че имат някаква опция “, счита преводачът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР