Навлизаме в сезона на събитията на открито, на които традиционно

...
Навлизаме в сезона на събитията на открито, на които традиционно
Коментари Харесай

Какви рискове дебнат потребителите при покупка на храни и напитки при събития на открито?

Навлизаме в сезона на събитията навън, на които обичайно на краткотрайни сергии и павилиони се оферират храни и питиета, най-често от идващи от други обитаеми места търговци, които нямат за цел с лоялно държание да основат свои непрекъснати клиенти измежду локалното население или измежду гостуващите за малко от други места гости. Това крие опасности за потребителите.

Представители на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ посетиха неотдавна сходно събитие с проучвателна цел.

По време на фестивала е имало десетки краткотрайни обекти, на които са се продавали приготвяни на място храни за бърза консумация като скара, палачинки, понички и други, както и наливни бира и други алкохолни питиета. Предлагали са се и разнообразни пакетирани и насипни захарни произведения, вино, месо и други артикули лично произвеждане, сувенири, детски играчки, споделя пред OFFNews основателят на „ Ние, потребителите " Габриела Руменова.

На всички павилиони за кебапчета, кюфтета, пържоли и прочие е липсвала информация за производителя и продавача, което попречва потребителя да се увери в надеждността на продукта, както и да предяви иск за обезщетение при положение на неразположение след консумация. При питане някои от продавачите общително изясняват от къде са и на коя компания са продуктите. Това обаче не анулира задължението на търговеца да сложи на видно място информация за произхода, грамажа и цената на стоката и клиентът да може да се запознае с нея, да я ревизира и с оглед резултатите от инспекцията да обмисли финансовия и най-много здравен риск, преди да вземе решение за покупката, разяснява Руменова.

Именно подобен проблем е зародил към покупката на пържени картофи. След като заплатил 6 лева за порцията и открил зелени петна по тях, клиент попитал на павилиона кой е шефът, а отговорът на продавача бил, че няма и предложил да му върне парите. Въпросът обаче е, че при картофите зелените петна са симптом на рискови отрови и действителен риск за здравето.

Друга група проблеми са били свързани с икономическите ползи на потребителите. В доста от случаите не са били посочени цени и количество за предлаганите за продажба артикули, което основава предпоставки търговците да ги дефинират в придвижване, съгласно външния тип на клиента и упованията за неговата кредитоспособност.

На други места пък е имало поправени остарели цени, върху които са били написани нови, по-високи. Например, 100 гр. локум е поскъпнал от 2 лева на 3 лева, а 15 бр. казанлъшки понички са скочили от 7,50 лева на 8 лева Има и търговци, които са показали единствено цената, само че не е ясно защо количество се е отнасяла и по този начин потребителят няма по какъв начин да направи съпоставяне по този индикатор с останалите оферти.

На въпрос на OFFNews би трябвало ли да има мерител при продажбата на наливен алкохол от „ Ние, потребителите " показват, че търговецът е задължен да даде точното количество за оповестената цена и заради това в множеството заведенията се употребяват такива ограничения.

Ако количеството е по-малко, би трябвало да се сезира Държавната организация за метрологичен и механически контрол, която след определяне на подобен факт може да сезира Комисията за отбрана на потребителите за използване на компетенциите и по отношение на нелоялните търговски практики. Проблемът в сходни случаи е, че такива мероприятия нормално се организират за доста малко време и в празнични дни, когато в общия случай контролните органи не работят.

Свидетели сме на образци, в които в неработни дни се правят не чак толкоз належащи инспекции и по тази причина би трябвало да се намерения дали да се прави прелиминарен обзор за идни събития и там да се изпращат екипи „ скришен клиент " за реализиране на ефикасен надзор. Освен това, за предварителна защита може да се реализира взаимоотношение с общините, на чиито територии се организират сходен вид събития и превантивно търговците да бъдат осведомени за условията, които би трябвало да съблюдават, както и че ще бъдат проверявани, оферират от „ Ние, потребителите “.

При липса на информация за производителя и продавача и на нехранителните артикули потребителите могат да имат проблем, в случай че открият противоречие, защото няма да знаят към кого да се извърнат, с цел да предявят претенция, припомнят още от платформата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР