Навлизаме в най-активната фаза на четвъртата вълна на COVID-19. Това

...
Навлизаме в най-активната фаза на четвъртата вълна на COVID-19. Това
Коментари Харесай

Кунчев: Навлизаме в най-активната фаза на четвъртата вълна на COVID-19

Навлизаме в най-активната фаза на четвъртата вълна на COVID-19. Това сподели основният хигиеничен контрольор доктор Ангел Кунчев пред медиите преди да стартира Дебатът " Дългият постковид - най-голямото предизвикателство пред здравните системи ", в който ще вземат участие министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, ректорът на Медицинският университет в София акад. Лъчезар Трайков, Михаил Околийски - специалист в Офиса на Световната здравна организация в България от 2014 година, шефът на НЗОК Петко Салчев, вирусологът проф. Радка Аргирова, проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ и доктор Кунчев.

Очакванията ми са, че през октомври ще се доближат върхови стойности на заболеваемост. Фактът, че има близо 3 хиляди заболели и нараства броят на умрелите е стеснителен, добави още Кунчев. Не сме в доста плевел растеж, какъвто се следи в Румъния и Унгария, само че и явно не сме и в платото, което чакахме, тъй че през този месец ще стигнем оптимални равнища и по-късно се чака да има нормализиране, уточни още той.

При близо 700 хиляди възпитаници в България тази циркулация на вируса, която е в обществото, ще се придвижи и в учебно заведение. Към момента циркулацията в учебно заведение е по-ниска от междинната в обществото.

При доста положително съблюдаване на ограниченията няма да се получи кой знае какво повишение на обмена на вируси в учебните заведения. Разбира се, случаи на COVID-19 ще има и измежду учениците, и след учителите, уточни той.

Продължават да се получават потвърждения, че Делта разновидността визира по-ниските възрасти, не че е чак толкоз по-опасен и, че по-лесно се предава. Това води до по-голям брой хора и се основава усещане, че е по-тежко, само че като протичане не е по-тежко, просто визира повече хора.

Кунчев уточни, че места в лечебните заведения към момента има. Засега няма неспособност за настаняване на заболели.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР