Науката физика знае много неща за гравитацията. Тя е това,

...
Науката физика знае много неща за гравитацията. Тя е това,
Коментари Харесай

Гравитационните вълни и зависимостта им от гравитационните лещи

Науката физика знае доста неща за гравитацията. Тя е това, което ни държи покрай Земята, тъй като ни притегля към нея. Планетите също са под въздействие на гравитацията, защото точно тя ги държи в орбита към звездата им. Говорим за мощ на гравитация. Това обаче на процедура не е мощ, разбирана като физическа големина.

Всъщност гравитацията съставлява деформиране на време пространствената права и заради тази причина се получава прегъване на траекторията на дадения обект, върху който се упражнява гравитационна мощ.

Какво ще стане, в случай че хвърлим топка в открития Космос?

Тя ще се движи в права линия съгласно Първия закон на Нютон. Ако е хвърлена обаче покрай Земята, придвижването на топката ще е по парабола, тъй като Земята изкривява времето и пространството.

Материята има дарба да влияе на пространството, огъвайки го. По тази причина може да отклони и придвижването на светлината. Когато това се получи, приказваме за гравитационната леща. Тази леща има дарба да събира светлината във фокус и по този начин далечните галактики светят по-ярко, което разрешава да бъдат следени.

Когато пространството се изкриви от гравитацията, се получава гравитационна вълна. Вълните следват една след друга, както е в едно водно пространство. Учените, които са следили тези талази, са открили, че скоростта им е като тази на светлината. Когато са във вакуумно пространство светлина и гравитационни талази имат идентична скорост. Траекторията на всяка от тях може да се отклони, тъй като е скоростта им е последна.

 гравитационни талази

Когато друга маса - галактическа или на черна дупка навлязат в пространството на вълната, то се деформира и на вълната е нужно повече време, с цел да стигне до нас. Така се основават гравитационни лещи, предизвикани от други галактики.

Всичко това са заключения, подбудени от теорията по въпроса. Наблюденията на учени обаче довеждат до забавни открития.

На първо място гравитационната леща прави по този начин, че източника наподобява по-близък, в сравнение с е на процедура.

Сливанията на черни дупки не са се повлияли от гравитационните лещи.

Всичко това навежда на размишления, че към момента доста неща от същността на гравитационните талази и гравитационните лещи не е изяснена.

Очакват се обаче доказателства, че гравитационната леща може да огъне както пътя на светлината, по този начин и гравитационната вълна, откакто процесите бъдат проучени детайлно.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР