nauka.offnews.bgХората в самоизолация може да се почувстват самотни, особено ако

...
nauka.offnews.bgХората в самоизолация може да се почувстват самотни, особено ако
Коментари Харесай

Как да преживеем по-лесно изолацията - пет съвета от астронавти

nauka.offnews.bg

Хората в самоизолация може да се почувстват самотни, изключително в случай че са привикнали да прекарват всекидневно доста време с други хора. Но има една група експерти, когато приказваме за изолацията - астронавтите, обикалящи към Земята, заобиколени единствено от безвъздушното пространство, като това от време на време може да продължи и цяла година. 

Така че в този момент е моментът да чуем специалистите. Те споделят своя опит и препоръки пред сайта Space.com. И когато си помислим, че те оцеляват месеци, в случай че не и години на борда на Международната галактическа станция (МКС), то ние сигурно би трябвало да се оправим с няколко седмици изолираност в домовете си.

Пеги Уитсън (Peggy Whitson)

" Всъщност е доста елементарно, само че е доста значимо да можем да поддържаме връзка добре с хората с които сме, с които живеем ", споделя какво е да си изолиран в космоса астронавтът Пеги Уитсън в изявление пред CBS.

През 2017 година Уитсън слага връх за прекарани най-вече общо дни за годината и прекарани 665 дни на борда на МКС от всичките й задачи.

" Много хора пробват да работят от у дома и да гледат децата си у дома и да имат семейство у дома, тъй че става много мъчно ", прибавя Уитсън. " Но това е тъкмо каквото вършим на борда на МКС. "

Уитсън споделя и по какъв начин астронавтите на НАСА се приготвят за тази изолираност.

" Всъщност образоваме астронавтите си да подобрят тези свои умения, тъй като желаеме всички да се схващат добре с другите на борда на МКС ", споделя астронавтът. " Не си избираш екипажа, просто ще бъдеш там горе и би трябвало да намериш най-хубавото във всяка обстановка. "

А какво правиш, когато не можеш да излезеш на открито?

" Аз бих правила повече работа, в сравнение с съм възнамерявала ", изяснява Уитсън. " Кои са нещата, които бихте създали в случай че имахте повече време? Да четете? Или може би да пишете лирика и да рисувате? Кои са тези неща, които са стояли на назад във времето в главата ви? "

Анн МакКлейн (Anne McClain)

В неотдавнашен пост в Twitter, астронавтът от НАСА Анн МакКлей споделя уменията, които всеки астронавт на организацията би трябвало да научи в подготовката за задача - така наречен " Експедиционно държание " или в резюме ЕB (Expeditionary Behavior).

Според МакКлейн положителното ЕВ се свежда до това да приказваш, тъй че да си вярно свестен и интензивно да слушаш. Трябва да се научиш да си водач, наблягайки " качествата на групата да прави дилемите си, посредством позитивно въздействие ".

Астронавтите би трябвало да се научат по какъв начин да се грижат и добре за себе си, " в това число хигиената, разпределянето на времето и персоналните неща, сънят и поддържането на положително въодушевление ".

" За да практикувате положително ЕВ живеейки в група, си помагайте, вместо да се съревновавате ", изяснява МакКлейн. " Развивайте интензивно групата. Уважавайте функциите, отговорностите и трудовите отговорности. Отчитайте направеното и поощрявайте свободно. "

Скот Кели (Scott Kelly)

В публикация в Ню Йорк Таймс, ветеранът астронавт на НАСА Скот Кели също дава някои мъдри препоръки за тези, които изпитват усложнения, оставайки у дома поради пандемията от ковид.

Стъпка 1: следвайте режим. " Ще откриете, че следването на проект ще помогне на вас и фамилията ви да се настроите към друга среда на работен и всекидневен живот ".

Стъпка 2: не бързайте. " Живеейки в космоса, преднамерено забавях темпото, тъй като знаех, че ще съм там за дълго време - тъкмо както всички ние сме през днешния ден ", поучава Кели. " Отделете време за занимателни неща - аз се събирах с останалите от екипажа да гледаме филми, съпроводени от ядене и изгледах един след различен всички сезони на " Игра на тронове " и то два пъти. "

Четете, свирете на музикални принадлежности, водете си дневник и несъмнено - мийте си ръцете, това са чудесни способи да останете здрави и спокойни, до момента в който сте затворени у дома съгласно Кели.

Крис Хедфилд (Chris Hadfield)

Канадският астронавт Крис Хедфилд също има няколко съвета, които да ни даде, във видео, качено на неговия YouTube канал предишния уикенд. 



Неговият съвет е да разгледаме обстановката аналитично. Първо, да си представим действителните опасности за нас и околните ни, пред които сме изправени в този момент. След това да си намерим цел и да си сложим задания.

" Когато разберем риска и задачата си, чувството за задачата, за отговорностите, тогава да действаме. Започнете да вършиме неща ", поучава Хедфилд. 

" Никога не е имало по-добро време да се самоизолираме ", счита Хедфилд. " Толкова доста хора имат достъп до интернет, че имате всичко, което в миналото е написано, голямо знание, в ръцете си ".

" Така че грижете се за себе си, грижете се за фамилията си, грижете се за приятелите си, грижете се за кораба си ", приключва астронавтът.

Бъз Олдрин (Buzz Aldrin)

Бъз Олдрин, вторият човек, стъпил на Луната, също споделя проектите си пред сайта Ars Technica.

На въпроса по какъв начин ще се защищити по време на пандемията, Олдрин, който навърши 90 години през януари дава отговор:

" Ще си седнал съм на задника и ще заключа вратата. "

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР