Научното приключение, което форума Ratio предлага тази пролет, започва от

...
Научното приключение, което форума Ratio предлага тази пролет, започва от
Коментари Харесай

Разходка из Дървото на живота, възможности и рискове на генното инженерство – на форума Ratio на 3 юни

Научното премеждие, което форума Ratio предлага тази пролет, стартира от гените, които ни вършат това, което сме, с цел да стигне чак до нишката, свързваща всички скотски типове. На 3 юни в Sofia Tech Park ще гостуват интернационалните лектори със завладяващи тематики, които удивяват и въодушевяват. Хубавото е, че даже по-сложните тематики ще бъдат показани ангажиращо и забавно, на наличен език.

Гостите на събитието ще могат да се срещнат с отзивчиви динозаври, да научат за опциите и провокациите пред генното инженерство, както и да се покатерят по Дървото на живота. Листата на Дървото показват разнообразни типове, а клоните демонстрират еволюционната връзка сред тези типове. С други думи, то илюстрира по какъв начин са свързани всички живи организими, без значение дали са оживели до през днешния ден или не. Тази визуализация би заела повърхност колкото цялата Слънчева система, в случай че я разпечатаме на хартия, а публиката на събитието ще прелети през нея под вещото ръковоство на Джеймс Розиндел.
-->
Джеймс Розиндел преподава доктрина на биоразнообразието в Imperial College London. Работата му е обвързвана с проучване на биоразнообразието, което се явява пресечна точка сред математика, биология и компютърни науки. Той изследва тематики като екология, еволюция, опазване на застрашени типове, и ще опише по какъв начин Дървото на живота може да ни помогне да запазим от изгубване застрашени типове. Джеймс е основател на OneZoom – програмен продукт, който показва интерактивна визуализация на връзките сред живите организми.

Новите технологии трансформират света на науката по още доста способи – в това число посредством генното модифициране. Генетичните технологии оказват помощ в битката с глада и могат да излекуват телата ни. Но както всеки революционен прогрес, и този носи със себе си чувството за боязън и наближаваща злополука. Какво би станало, в случай че учените желаят да заменят ДНК в един тип с различен? А в случай че някой реши да редактира вирус, с цел да го направи по-опасен и по-заразен? А какво ще стане, в случай че учени редактират човешки ембриони?

Всъщност, всички тези неща към този момент са се случили – а Матю Коб ще опише на гостите на Форума за какво и по какъв начин. Матю Коб е английски зоолог и учител по зоология към Манчестърския университет, където изследва обонянието, държанието при инсекти и история на науката. Има докторска степен по логика на психиката и генетика от университета в Шефийлд. Автор е на научнопопулярни книги.

Програмата на събитието включва общо четири презентации, изложбена част и още изненади. Билети за събитието, както и повече информация за тематиките и лекторите можете да намерите на уеб страницата на уредниците Ratio.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР