Научният спор за антителата вероятно ще продължи още години. Той

...
Научният спор за антителата вероятно ще продължи още години. Той
Коментари Харесай

Д-р Калъчев: При антителата говорим за медико-нормативно изискване

Научният спор за антителата евентуално ще продължи още години. Той ще бъде в интерес на това, че каквито и да са равнищата, постоянно може да има пробив на антитялото. Тук приказваме за медико-нормативно условие. Тази граница от 150 сигурно демонстрира, че лицето е минало през инфекцията и антителата му са задоволително доста, с цел да кажем " оставете го за известно време ". Това съобщи пред Нова тв доктор Недялко Калъчев.

" При антителата не всеки път количеството значи качество. Моето мнение е, че паднем ли под 500 единици на антитела би трябвало да се имунизираме или да сложим трета бустерна доза. Целта на документа е да се накарат хората, минали през коронавирус, само че не регистрирани в ситемата, да се тестват. Ако имат антитела, да могат да се движат обикновено. Ако нямат антитела, да ги подканим да се имунизират. С течение на времето антителата в организма на човек понижават ", добави доктор Калъчев.

" Ако имаме антитела значи, че инфекцията е минала през нас. Не е доста ясно какъв брой ни защищават тези антитела. Говорих с сътрудници от болница в София при които има интубирани пациенти с 4-цифрени стойности на антителата ", съобщи пред Нова тв доктор Аспарух Илиев.

" Има някаква отбрана, само че качеството на телата при всеки е друго. Науката няма безапелационен отговор по този въпрос и това е повода този способ да не се приема на всички места по света. България обаче се намира в пагубна обстановка ", добави експертът.

Съгласно рекомендациите на Световната здравна организация /СЗО/ тестванията за доказване на характерни антитела към SARS-CoV-2 би трябвало да се актуализират към първия Международен стандарт (IS). Целта на приравняването на получените стойности към стандарта е проследимост на резултатите във времето и опция за съпоставяне сред другите анализатори и лаборатории. Новите стойности се изразявaт в BAU/ml (Binding Antibody Units). Променени са надлежно и целесъобразните стойности, като интерпретацията е показана в таблица.

Министерството на здравеопазването у нас одобри като норма за издаване на документ над 150 единици.

 Снимка: Министерство на здравеопазването
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР