Научният сътрудник от Руската академия на науките Алексей Кудрявцев посочи

...
Научният сътрудник от Руската академия на науките Алексей Кудрявцев посочи
Коментари Харесай

Изтъкнат учен обясни защо тежко болните от К-19 умират по-често през нощта

Научният помощник от Руската академия на науките Алексей Кудрявцев уточни за какво гибелта при тежко болните от COVID-19 по-често настава през нощта.

По пробен път той открил, че неговото равнище на сатурация (насищане с кислород) на кръвта спада до 88 % по време на дълбоката фазана съня.

Успоредно с това спадат кръвното налягане и пулсът. Изхождайки от получените резултати, Кудрявцев е убеден, че равнището на кислорода при пациенти с COVID-19 се намалява доста повече.

Специалистът посочи, че оксигенация от 88 % към този момент е рисково слаба, а при болните от новия ковид тя може да падне до 70 %.

При това състояние хипоксията може да окаже на мозъка невротоксично влияние.

"Такова увреждане може да остане неусетно, само че да се окаже дифузно и това е едно от сериозните последици ", акцентира Кудрявцев.

Именно спадането на сатурацията в кръвта е обвързвано с високата смъртност на пациентите с тежка форма на болестта през нощта. Намаляването на кислородното засищане се явява мощен стресов фактор за пациентите с дихателна непълнота.

По-рано беше открито, че пациенти със сърдечносъдови болести са изложени на 12 пъти по-висок риск от гибел при заразяване с COVID-19, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР