Научните изследвания, които подкрепят идеята, че нецензурната реч е нещо

...
Научните изследвания, които подкрепят идеята, че нецензурната реч е нещо
Коментари Харесай

Защо трябва да научите децата си да псуват, според науката

Научните проучвания, които поддържат концепцията, че нецензурната тирада е нещо потребно, печелят благосклонностите на множеството хора. Има нещо занимателно в това авторитетни учени да ни поучават, че е потребно да нарушаваме общоприетите обществени правила.

Изследванията свързват цветистия език с редица позитивни черти. Хората, които псуват, постоянно демонстрират по-голяма почтеност, будят повече доверие, построяват по-стабилни другарства, по-лесно преработват и превъзмогват гнева.

Изненадващо е, че един от учените, които приказват най-вече за това, е специалистката в региона на компютърните науки и изкуствения разсъдък доктор Ема Бърн. Тя изяснява по какъв начин, в случай че учим подрастващите да псуват, това ще им даде по-добро схващане за езика.

Според Бърн това, че държим децата настрани от грубата тирада, е неточност: „ Да се научат по какъв начин да я употребяват дейно, с поддръжката на разбиращи възрастни, е доста по-добре, в сравнение с да се опитваме да им забраняваме да изполват сходен език. “ Забраната пречи да демистифицираме тези думи, от една страна, а от друга, пречи на децата да схванат страстите на хората, които ги употребяват. Децата, счита Бърн, би трябвало да схванат по какъв начин ругатните засягат хората към тях.

Изводите ѝ наподобява не са основани на едно изследване, а на редица от проучвания, извършени през годините. Въпреки, че главната област на Бърн е изкуственият разсъдък и роботиката, тя има бездънен интерес към невронауките, което съгласно нея е и повода да напише първата си научно-популярна книга по тематиката.

Едно от проучванията, които Бърн цитира, е открило, че ругатните притъпяват болката. Ако кажем груба фраза, когато се ударим, търпимостта ни към болката е по-голяма, в сравнение с в случай че изречем неутрална дума. Това е единствено един от образците, които демонстрират какъв брой капацитет крие тази малко изследвана област. Ето за какво е време да преосмислим някои табута.

Източник: IFL Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР