Научиха плъхове да карат мини автомобили. В замяна учените им

...
Научиха плъхове да карат мини автомобили. В замяна учените им
Коментари Харесай

Учени научиха плъхове да карат мини автомобили

Научиха плъхове да карат мини коли. В подмяна учените им давали зърнени храни, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според създателите на проучването, получените резултати разкриват, че шофирането понижава напрежението у животните.

Мини возилата представлявали кабинки, в които три лоста от жици подхождат на три направления - надясно, наляво и напряко. Когато гризачът докосвал един от лостовете, колата тръгвала в определената посока.

17 плъха месеци наред били тренирани да карат в нещо като сцена от плексиглас с размери 150 сантиметра на 60 сантиметра. Учените с задоволство установили, че гризачите могат да се научат да карат. Било открито, че плъховете, които са израсли в близка до естествената си среда, карат по-добре от побратимите си, които са израсли в кафези.

"Бе учудващо да забележим доколко едните гризачи карат по-добре от другите ", съобщи съавторката на проучването Кели Ламбърт от университета в Ричмънд.

Събраните екскременти от плъхове също така посочили, че у всички гризачи водачи равнището на хормона дехидроепиандростерон, който потиска напрежението, е по-високо. Ламбърт и сътрудниците ѝ се надяват, че резултатите от проучването ще допринесат за създаване на лекуване на психологични и поведенчески проблеми у хората.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР