Натуралната, естествена мая е създадена от микроорганизмите, живеещи в брашното.

...
Натуралната, естествена мая е създадена от микроорганизмите, живеещи в брашното.
Коментари Харесай

Наистина ли е вредна хлебната мая за здравето?

Натуралната, естествена квас е основана от микроорганизмите, живеещи в брашното. Това се случва чрез разбъркване единствено на пшенично брашно с вода, като се изчаква, с цел да се оформи естествено тесто, нормално готово за приложимост до 10 дни.

Д-р Татяна Занин ни изяснява следното за нея: Крайният артикул от това естествено ферментиране без прибавяне на изкуствена квас – без значение биологична или химическа, се назовава „ закваска “ или „ матерно тесто “ и се употребява за самун, бисквити, тесто за пица или пайове, написа actualno.com. Едно от главните здравословни преимущества на подобен тип ферментация е, че въпросното тесто се усвоява по-лесно, тъй като процесът на храносмилане се прави от микроорганизми по време на приготвянето. Това редуцира чувствителността към глутен и образува по-малко газове при по-чувствителните хора.

Ползи за здравето
Д-р Татяна Занин изяснява главните изгоди от потреблението на самун и други артикули с естествена квас:

Улесняват храносмилателния развой. Микроорганизмите в тестото улесняват и форсират разграждането на протеините, също и на глутена в пшеницата и ръжта, в хода на ферментацията – и заради това са прекомерно потребни за хората с глутенова сензитивност. Заздравяват червата, защото някои проучвания демонстрират, че такива артикули съдържат пробиотици и пребиотици, улесняващи чревната функционалност и усвояването на витамини.

Осигуряват повече хранителни субстанции за организма, тъй като понижават приемането на фитатите – а те са субстанции, пречещи за усвояването на някои минерали.

Увеличават концентрацията на фолат (фолиева киселина, витамин В9) и витамин Е. Повечето антиокислители, които се отделят от потребните бактерии по време на ферментирането, защищават клетките от увреждания, породени от свободните радикали.

Допринасят за управление на степента на кръвната захар; ферментацията променя структурата на въглехидратите, понижава тяхното гликемично равнище и поддържа степента на захарта. При това, ферментацията оказва помощ още и за възстановяване на текстурата и усета на пълнозърнестия самун - по този метод улеснява възприемането на хранителни субстанции и фибри.

Как да съхраняваме и използваме естествената квас?
Естествената квас може да бъде съхранявана при стайна температура, в случай че желаете да си месите домакински самун всеки ден. Но би трябвало да я „ захранвате " всекидневно с двойно повече брашно и вода. Въпреки това, когато готвите вкъщи, в множеството случаи няма потребност да месите самун всеки ден и тя може да стои в хладилника до 2 седмици. В тези случаи, с цел да я употребявате дейно, би трябвало да я извадите от хладилника и да я оставите да почине на стайна температура за към 8 часа.

Ако желаете да продължите да захранвате и да получавате повече естествена квас, би трябвало да претеглите количеството, което имате, и да я захраните с два пъти повече брашно и вода.

Примерно: в случай че „ примамката " тежи 50 грама, би трябвало да се прибавят 100 грама брашно и 100 мл вода. След това просто я оставете да престои още 12 часа и можете да премахнете част от нея, с цел да извършите нова рецепта и да съхранявате нова квас като „ стръв " с тегло от 100 до 50 грама в хладилника, с цел да поддържате процеса на ферментация.

Каква е най-подходящата температура за натуралната квас?
Перфектната температура за поддържане на микроорганизмите в интензивно положение е 25ºC.

Какво да извършите, в случай че не употребявате " примамката "? Ако маята не се употребява за предписания или най-малко един път най-малко седмично, въпреки всичко е належащо нейното „ поддържане " да продължи - в противоположен случай микроорганизмите може да умрат и тогава ще се наложи да започнете изначало 10-дневния развой. Но добре поддържаното тесто с квас остава „ живо “ цели години.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР