Националното външно оценяване по български език и литература след 10-и

...
Националното външно оценяване по български език и литература след 10-и
Коментари Харесай

Просветният министър: Изпитът след 10 клас ще се проведе на 10 юни, но в по-късен час

Националното външно оценяване по български език и литература след 10-и клас ще остане на 10 юни, както беше планувано, само че от по-късен час, сподели за Българска национална телевизия просветният министър Галин Цоков. Причината - предходния ден са изборите " две в едно " и на учебните заведения с изборни секции е нужно време да приготвят стаите и провеждат провеждането на изпита.

Изпитът по български език и литература след 10-и клас ще бъде не от 8.00, а от 11.00 часа, сподели министър Галин Цоков. Той счита, че смяната тутакси няма да попречи на десетокласниците и още през днешния ден ще подпише заповед.

" Ще издам заповед и да се разгласи неучебен ден за учебните заведения, в които има изборни секции, където се извършени избори, тъй че десетокласниците изцяло умерено ще могат да проведат своето външно оценяване ", сподели той.

От 18-о столично учебно заведение приканват районната администрация да отключи в точния момент учебните заведения.

" Времето би било задоволително стига учебните заведения да бъдат отключени в точния момент. В нашия случай това значи най-малко два часа по-рано. Пускайки учениците в 10.00 часа, с цел да са подготвени за изпита в 11.00, да са заели местата си, да са спокойни, може би в 8.00 часа следва ние като уредници да сме позволени до класните стаи ", разяснява Ралица Кирилова, шеф на 18-о СУ.

Във външното оценяване за 10-и клас има промени, сподели министърът. Част от тестовите задания ще бъдат с по-голяма практическа устременост каквито са тези по ПИЗА. Те би трябвало да свържат знанията на учениците с на практика обстановки.

" Това ще бъде огромна смяна в просветителната система и в някаква степен завършек на частните уроци ", сподели просветният министър.

" Учениците би трябвало да привикват с решаването на подобен вид проблеми, които действително ги приготвят за действителния живот, а и да се изравнят като равнище с техните връстници в останалите европейски страни. Стига несъмнено това въвеждане в последния миг да не стресира самите десетокласници и родителите. Малко в последния миг е решено това за тази година, другояче сигурно утвърждаваме ", сподели Десислава Николова, зам.-директор на 18-о СУ.

Тази година изпитът след 10-и клас е обособен от този след 7-и клас. Това се направи, с цел да се облекчи инспекцията на тестванията на седмокласниците. Тази година седмокласниците имат и една седмица повече за учене, защото изпитите им бяха преместени надлежно за 19 и 21 юни.

 

 Източник Българска национална телевизия

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР