Националното управление за ядрена безопасност към Министерството на енергетиката на

...
Националното управление за ядрена безопасност към Министерството на енергетиката на
Коментари Харесай

САЩ и НАТО тестваха новата атомна бомба "Сребърният куршум" ВИДЕО

Националното ръководство за нуклеарна сигурност към Министерството на енергетиката на Съединени американски щати дружно с американски военни и представители на НАТО организираха три тествания на трансформация на атомната бомба B61-12. Те са се състояли на 21 август.

Бомбата е била хвърлена на полигон в Невада, освен това бойна глава не ѝ е била сложена.

Самите тествания са се състояли в границите на програмата за удължение службата на B61-12.

Заключителните проби ще бъдат извършени през идната година.



"B61-12 ще укрепи стратегическото въздържане и ще успокои нашите съдружници. Тези сполучливи тествания са резултат от тясното съдействие НУЯБ, националните лаборатории на Съединени американски щати, Военновъздушни сили и НАТО ", съобщи военачалник Тай Нюма.

САЩ ще стартират производството на осъвременената бомба през 2020 година.

Атомната бомба B-61 е основана в Съединени американски щати през 1963 година. Произведени са като цяло 12 разновидността на B-61. Очаква се новата трансформация да размени всичките тях.

ДОСИЕ:

B61-12 - е дълбока рационализация на остарялата атомна бомба B61, първият сериен пример на която се появява през 1967 година Тя беше на работа толкоз дълго, че даже бе наречена бомбата на 11 президенти.

Когато при започване на 60-те години B61 беше тествана, тя беше засекретена по този начин, че беше неразрешено да се произнася името даже на военни срещи в Пентагона. В резултат на това тя получи обозначението - „ сребърен патрон “ поради цилиндричната и форма със сребриста обтекаема глава.



За цялото време, започвайки от 60-те години, на въоръжение са постъпили 3155 единици B61 от разнообразни модификации. влизат в употреба. Вярно е, че до 2002 година към 1900 бройки са били унищожени след експлоатационния си живот. Около 1200 единици се съхраняват в базите на НАТО, основно в Европа.

Именно тези бомби през 2010 година американците взеха решение да модернизират до вид B61-12, отделяйки за това повече от два милиарда $. Както сподели Франк Клоц, началник на Националната администрация за нуклеарна сигурност по това време, фундаменталната замяна на остарялата компонентна база B61 ще даде опция да се удължи живота на тази надеждна бомба най-малко още 20 години.



Според профилирани военни изявления модернизацията на B61 не въздейства върху самия нуклеарен заряд - той остава същият, с мощ към 80 килотона. Усъвършенства се дизайнът на бомбата - корпуса и системата за ориентиране.

В задната част е конфигуриран специфичен блок, който ще я направи управляема и високо прецизна. Дължината на новите муниции е към 3,5 метра, диаметърът е 33 сантиметра, а масата е повече от 300 кг.

Едновременно с модернизацията на бомбата се усъвършенстват и нейните носители - американските самолети F-15 и F-16, както и европейските изтребители-бомбардировачи Tornado на немските и английските военновъздушни сили. Предвижда се и най-новият F-35 да бъде сертифициран за потреблението на тази нова нуклеарна бомба.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР