Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България /НСККРБ/

...
Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България /НСККРБ/
Коментари Харесай

Кметове с критики към действията на мобилните оператори при бедствия

Националното съдружие на кметовете на кметства в Република България /НСККРБ/ дефинира дейностите на мобилните оператори в бедствени обстановки като забележителна опасност за живота и сигурността на жителите на дребните обитаеми места. В писмо до ръководителя на комисията за контролиране на известията, с копие до министрите на вътрешните работи и на защитата, и до ръководителите на държавните организации „ Национална сигурност “ и „ Електронно ръководство “, кметовете упорстват операторите да подхващат за своя сметка подобаващи и незабавни ограничения за възобновяване на естественото равнище на сигурност на своите мрежи. Проблемът ще бъде обсъден на общото заседание на сдружението, което ще се организира на 25 февруари във Вонеща вода.

„ Вследствие на неглижиране на сигурността на мрежите от страна на „ Vivacom “, „ Telenor “ и „ А1 “, през последните години постоянно се случва след спиране на електрозахранването към избрани обитаеми места в страната, до 20 минути по-късно да изчезва и обсегът на мрежите на мобилните оператори. Предприятията не поддържат съответните генериращи и/или акумулиращи устройства, които да обезпечат работата на оборудванията им след спиране на електроподаването “, написа в писмото. Така жителите на избрани обитаеми места остават без всякаква връзка както по сред си, по този начин и със света в продължение на 10-20 часа. Вече има и такива, траяли повече от три денонощия и те не са казус.

Кметовете на кметства упорстват комисията да изисква от мобилните оператори изчерпателна и надеждна информация за проблемите, свързани със сигурността, да съветва степента на опасност на жителите с Министерство на вътрешните работи, Министерство на защитата, Държавна организация „ Национална сигурност “ и Държавна организация " Електронно ръководство ".

Сдружението напълно отговорно алармира, че мобилните оператори не извършват нормативно вменените им посредством Закона за електронните известия отговорности като не обезпечават условия за потребление на мрежата при оповестено бедствено състояние по смисъла на Закона за отбрана при бедствия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР