Националното ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците в България

...
Националното ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците в България
Коментари Харесай

Зубрите в Източните Родопи вече живеят извън огради

Националното ловно-рибарско съдружие " Съюз на ловците и рибарите в България " и фондация " По-диви Родопи " оповестиха, че зубрите край язовир " Студен бунар " към този момент живеят на независимост. От 2013 година насам европейските бизони последователно се завръщат в Родопите, като все още дребното стадо е от седем животни.

Зубрите

Европейският бизон, както е прочут още зубърът, е най-голямото тревопасно животно в Европа и е основен тип за отворените горски екосистеми. В древността е бил необятно публикуван в Европа и на Балканите. От средата на ХХ век стартират напъните за възобновяване на типа в природата от дребното непокътнати зоопаркови животни. Постепенно Европейският бизон се завръща в дивата природа на Европа и в края на 2018 година в света се срещат 7532 животни, от които на независимост от Скандинавието до Балканите и от Испания до Русия живеят 5368 животни.

В България работата за завръщане на зубрите стартира през шейсетте години на предишния век. Тогава малко стадо зубри е било реинтродуцирано в ловно стопанство " Воден " в Североизточна България. В него все още има към 30 животни, които обаче към момента живеят зад ограждения, въпреки и на огромна повърхност - 40 кв. м.

В Източните Родопи европейският бизон се завръща от 2013 година насам, със взаимните старания на ловните стопани и на фондация " По-диви Родопи ". В началото са заселени пет животни от немски зоопарк. След първични компликации в акомодацията и няколко сезона на размножаване през днешния ден стадото е от седем животни. Сред тях е и 4-месечната Надежда - първото зубърче, което се ражда на независимост на юг от Дунав от междинните епохи насам.

 Зубрите на Дивечовъден сектор
© Фондация

Зубрите на Дивечовъден сектор " Студен бунар " на независимост.

Досега зубрите, за които се грижи ловното стопанство на Дивечовъден сектор " Студен бунар ", бяха отглеждани зад ограждения. Тези ограждения обезпечават т. нар " адаптационна волиера ", която разрешава те да живеят в среда близка до естествената, само че без опасност за тях или близките. Днес от националния ловджийски съюз НЛРС-СЛРБ оповестиха, че зубрите към този момент обикалят региона свободно. При все това освобождението им е следено. За тях не престават да се обезпечават грижи и храна и се води всекидневен мониторинг на държанието им.

По-диви или да запазим дивото

Работата за завръщането на зубрите следва метода " Rewilding " - помощ за връщането на дивата природа, при която се дава независимост на естествените процеси да оформят още веднъж природата на Европа. Главна роля в тактиката има връщането на основни типове, които са изчезнали или са намалели заради човешките действия. За България пионери в метода " Rewilding " са природозащитниците от фондация " По-диви Родопи ", които работят дружно с ловния съюз.

На фона на световните процеси на загуба на биоразнообразие (виж тук и тук), завръщането на някои типове дава нов късмет за запазване на естествените екосистеми и исторически благоприятни условия за завръщането на огромните животни на Европа. Конкретно зубрите са тип, който е основен за отворените горски екосистеми, които поддържат мозаечен ландшафт - редуващи се гори, шубраци и открити пространства.

Зубрите могат да се завърнат заради отпадане на някои от заканите, които са ги прогонили преди епохи - лов, изземване пасища от големи аграрни площи. Те са изчезнали от дивата природа в България през Средновековието, а в Европа при започване на 20-и век.

Към момента зубрите са международно заплашен тип. Те са образец за това по какъв начин единствено в границите на 100 години един тип може да бъде доведен до ръба на изгубването и по какъв начин вследствие на доста старания може да бъде възобновен.

Свободният им периметър в Източните Родопи към този момент е в една от зоните от мрежата " Натура 2000 " - зоната " Студен бунар ". Тя е в съседство с още 5 предпазени зони - " Мост Арда ", " Добростан ", " Бяла река ", " Маджарово " и " Крумовица ". В тази среда в Източните Родопи зубрите живеят в оптимално близка до естествените си обитания, като европейската природозащитна мрежа " Натура 2000 " разпознава и пази рядка за континента и към момента непокътната природа. При все това, оцеляването им на независимост в България е реформаторски опит, който следва да се сблъска с доста опасности, въпреки и под отбраната от ловния съюз и природозащитниците.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (153)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР