Национално представителните работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП

...
Национално представителните работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП
Коментари Харесай

Работодателите настояват за запазване на сегашната данъчна система

Национално представителните работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП - упорстват за опазване на актуалната данъчна система в България. Според четирите организации, които сплотяват позицията си в границите на АОБР, сегашният модел е изискване за непоклатимост освен на бизнес средата, само че и на обществото и стопанската система като цяло.

Те показват опасения по отношение на множеството политически изявления в посока смяна на политиката по приходите, обвързвана с смяна на данъчната система. Припомняме, че с изключение на предлагането на ГЕРБ за събаряне на ставката на Данък добавена стойност за заведенията за хранене, кетъринга и доставките на книги, в Народното събрание бяха импортирани още пет оферти за смяна в Закона за Данък добавена стойност. Освен това доста разнообразни сектори изпратиха претенции до премиера Бойко Борисов и тяхното Данък добавена стойност да бъде понижено.

В позицията на работодателите се показва, че „ изрично поддържаме настоящия модел, който съществува от 2008 година, и в продължение на 12 години е потвърдил успешността си и по повод привличането на задгранични вложители у нас ". Все отново бизнесът е податлив да поддържа държавното управление в понижението на Данък добавена стойност за ресторантьорите, защото дефинират това за „ антикризисна мярка ".

Промяната на ставката на Данък добавена стойност за един бранш не е смяна на данъчната система, а е лимитирана антикризисна мярка с краткотраен темперамент, която сме склонни да подкрепим, тъй като ще работи в границите на една година за бранша, който бе подложен на колене в изискванията на икономическата рецесия, подбудена от пандемията COVID-19, и който се нуждае от бързи дейности за реанимация, заради което считаме тази еднократна мярка за удачна, още повече, че това е обвързано с повишение на минималните осигурителни приходи в бранша, написа в позицията на работодателите.

АОБР декларира, че поддържа понижаване на общата данъчна тежест за бизнеса и жителите в поддръжка на икономическия напредък и работните места, само че след осъществяване на изчерпателен и виновен публичен и експертен спор. В тази връзка всяка радикална смяна в системата би изложила на риск и би сложила под подозрение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неподходящи сигнали към предприятията и вложителите, написа в позицията.

Именно затова налагането на каквито и да е промени в нея, изключително откакто е потвърдила своята адекватност чрез непрекъснатото възстановяване на събираемостта и осъществяването на приходната част на бюджета, следва да бъде избягвано. Стабилността на данъчната система е в основата на икономическото възобновяване и напредък след 2008 година, като трети мандат държавното управление удържа обещанията си в тази тенденция, приключва позицията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР