Националният център по заразни и паразитни болести спусна инструкции за

...
Националният център по заразни и паразитни болести спусна инструкции за
Коментари Харесай

Карантина 21 дни при маймунска шарка и тестване на всеки заподозрян

Националният център по заразни и паразитни заболявания " спусна " указания за деяние при подозрения за маймунска шарка у нас, в това число във връзка с тестването.

Маймунската вариола се предизвиква от вирус, принадлежащ към жанр Orthopoxvirus в сем. Poxviridae. Към същият жанр принадлежи и вирусът на едрата шарка по индивида. Човек се заразява с вируса на маймунската вариола при директен контакт с болно животно. Възможно е и предаване от човек на човек при непосредствен контакт с лезии, телесни течности, респираторни капчици и нечисти материали.

При подозрение за случай на маймунска вариола при човек наложителният материал за етиологично доказване на причинителя е материал от кожни лезии. В допълнение в първите дни на клиничната манифестация на заболяването (1-4 ден) може да се изследва и назо-/орофарингеален секрет.

Препоръчително е да се обработят най-малко две сходни по вид лезии от две разнообразни местоположения по тялото. Материалът от тях се слага в един резервоар. Когато лезиите са разнообразни по вид, материалът от тях не се смесва и се слага в обособени контейнери.

Изследват се пъпки, крусти и проби от гърлото и носа, излиза наяве от инструкциите. А на пациентите се снемат данни за адрес, съществуване на пътувания, клинична анамнеза, както и данни за джипито им.

Стандартно, инкубационният интервал е до 21 дни, което постанова и карантина на контактните за същия интервал. До момента здравните управляващи у нас не са коментирали слагането на ваксина против вариола на лицата, родени след 1975 година - извънредно малко от които са ваксинирани против едрата шарка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР